Foto: CC-by-SA license 2009 by Ira Abramov
annonse
annonse

Den islamske staten har i det siste tapt så mye terreng i Irak og Syria at man ikke lengre kan snakke om en stat. Fra nå av er organisasjonen enda en versjon av en sunni-terroristgruppe, som al-Qaida, hvis eneste fordel er at de frivillige som kjempet for dem i Midtøsten, har kommet tilbake til deres hjemland, og nå har lettere for å planlegge og utføre terrorangrep mot utlendinger, slår den israelske terroreksperten generalmajor Yaakov Amidror fast.

Generalmajoren mener at gruppen vil fortsette å prøve å gjennomføre terrorangrep over hele verden. Det vil bli motivert av et egent ønske om å avgjøre historiske poeng – for eksempel påstanden om at Spania er et muslimsk land som ble erobret av katolikkene i slutten av det 15. århundre. Men organisasjonen vil fungere hvor som helst, overalt på kloden. Det vil være basert på velorganiserte, lengestående celler, noe som gjør aksjonene mer effektive, noe som igjen betyr at de vil ha potensial til å drepe flere mennesker.

Samtidig vil den også fortsette å forsøke å rekruttere individer på nettet, “ensomme ulver” som kan utføre angrep, men som er begrenset i omfanget av terrorismen de kan forårsake. «Så det er latterlig å tro at global terrorisme kan reduseres til null,» mener han.

annonse

Generalmajor Yaakov Amidror har flere råd om hvordan den islamistiske terrorismen kan bekjempes. «internasjonalt etterretningssamarbeid må forbedres, og mer aggressive forhør bør tillates basert på etterretning, før en handling utføres. Husk at selv god etterretning ikke kan forhindre “ensomme ulver” fra å aksjonere. De presenterer en reell utfordring, og etterretningstjenester finner det vanskelig å håndtere dem,» skriver han i Israel Hayom.

«En annen nødvendig innsats er mer komplisert og sentrerer på at vanlige borgere skal reagere raskt og aggressivt når noen terrorhandling skjer. Israel har en klar fordel når det kommer til dette, fordi det er mange medborgere som har lisens til å bære skytevåpen som gjør at de kan handle selv før politiet og sikkerhetsstyrken ankommer. Sivilbefolkning som bærer skytevåpen er ekstremt uvanlig i mange land, så det vil være vanskelig for sivile å reagere raskt, og dermed forhindre skade under en terrorhandling som pågår, enten det er en knivstikking eller sjåfører som bruker kjøretøyene som våpen av massemord,» mener han.

Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman har tidligere gitt uttrykk for en lignende holdning. Han har offentlig anbefalt alle tsjekkere som har våpenlisens, som har vært lett å få i Tsjekkia, om å ha våpnene med seg utendørs, slik at de kan gripe inn dersom de havner i en terrorsituasjon. Tsjekkia har hatt den mest liberale våpenloven i Europa, men EU vedtok et direktiv i mai måned i år som kraftig vil stramme inn regelverket for å ha skytevåpen. I Norge har ikke engang politiet anledning til å gå med skytevåpen. Våpnene må låses ned i politibilene.

annonse

Les mer i Israel Hayom

http://www.israelhayom.com/opinions/how-to-reduce-terrorism/

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon