Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix
annonse

Flere nazistiske demonstranter ble lørdag morgen anholdt av politiet i Göteborg, få timer før det som kan bli deres største mønstring i Sverige siden krigen.

Frykten for bråk og sammenstøt er stor få timer før om lag 1.000 nazister skal marsjere gjennom Göteborgs gater. Det er ventet at de vil bli møtt av rundt 10.000 motdemonstranter.

Flere nazister er lørdag morgen tatt hånd om ved en samlingsplass i Göteborg sentrum, melder avisa GT. Politiet har satt på dem håndjern.

Skjerpet trusselbilde
annonse

Ifølge Aftonbladet har politiet oppjustert trusselbildet ettersom en rekke voldsbejaende demonstranter, både på ytterste høyre- og venstrefløy, er ventet å delta.

– Vi regner med kaos, sier en politibetjent til den svenske avisen.

Nazistene tilhører Nordiska mostandsrörelsen (NMR), som har fått tillatelse til å marsjere mellom klokka 13 og 15. Politiet har imidlertid kortet ned den opprinnelige ruten.

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) anser NMR som den farligste nynazistiske gruppen i Sverige.

I forbindelse med marsjer er flere gater i byen sperret av, og vaktholdet er skjerpet blant annet ved Centralstationen.

Marsjerte i Norge

NMR ble dannet i 1997 og er en av de mest aktive høyreekstreme miljøene i Sverige og andre nordiske land i dag.

Bevegelsen hadde i sommer også planer om å marsjere i Fredrikstad, men flyttet til slutt marsjen til Kristiansand.

Lørdag bistår norsk politi sine svenske kolleger med å kontrollere busser som drar over grensen, melder VG.

– Jeg ville ha løyet hvis jeg sa at jeg ikke er urolig, sier leder i kommunestyret Ann-Sofi Hermansson.

Marsjen arrangeres samtidig med Bokmässan i Göteborg, der også den omstridte ukeavisen Nya Tider deltar. Tidsskriftet har høyreekstreme røtter.

(©NTB)

NTB-TT

   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]