Demonstrators hold posters as they march for more liberal Irish abortion laws, in Dublin, Ireland September 30, 2017. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Del saken
  •  
  •  
  •  

Flere tusen personer demonstrerte lørdag for en liberalisering av Irlands strenge abortlover. Landets regjering planlegger folkeavstemning om saken neste år.

Demonstrantene ropte «min kropp, mitt valg», og hadde med seg plakater der det blant annet sto «ikke kirken, ikke staten, kvinner bør bestemme sin skjebne».

I den irske grunnloven er et ufødt barns liv likestilt med morens. Det innebærer at det kun er tillatt med abort hvis det er fare for den gravide kvinnens liv, deriblant hvis det er fare for selvmord.

Talskvinne Linda Kavanagh i organisasjonen Abortion Rights Campaign, som organiserte demonstrasjonen lørdag, sier det er på tide med handling.

– Vi ønsker fullstendig oppheving. Vi kan ikke støtte unntak og at kun noen hundre kvinner får tillatelse til abort, sier Kavanagh.

Den irske regjeringen foreslår å holde en folkeavstemning om landets abortforbud i mai eller juni neste år, opplyste statsminister Leo Varadkar torsdag. Regjeringen vil at irske velgere skal ta stilling til om abortforbudet skal bestå i det tradisjonelt strengt katolske landet.

Ifølge statsministeren vil forslaget først bli behandlet av en komité med medlemmer fra alle de politiske partiene. Komiteen har fått frist på seg til å gi regjeringen en tilbakemelding innen jul.

Abortspørsmålet deler Irland, og i en nylig meningsmåling fra Ipsos/MRBI svarte 67 prosent av de spurte at de på generelt grunnlag er motstandere av abort. Men 76 prosent er for å legalisere det i tilfeller der kvinnen har blitt voldtatt.

Varadkar har kalt landets lover for restriktive, og uttalt at han vil støtte abort i tilfeller av fatale fosteravvik.

NTB-AFP
(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]