Kina tar omsider grep mot Kim Jong-un: Forviser nordkoreanske bedrifter fra landet

Kim Jong-un. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

I den siste tiden har ordkrigen mellom Trump og Kim Jong-un eskalert voldsomt, og en krig på den koreanske halvøy virker nærmere enn på lenge. Nord-Korea fortsetter med sine missiltester og atombombeprøvesprengninger, mens USA fortsetter å fly militære jagerfly og bombere farlig nær landets grenser. Men midt oppe i all den krigerske retorikken og sikkerhetspolitiske usikkerheten fikk Trump en seier torsdag, da Kina annonserte nye økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea.

Kina har bestandig vært Nord-Koreas beskytter på verdensscenen og har alltid nektet å ta i bruk sterke økonomiske straffesanksjoner for å påvirke landets oppførsel. Men etter å ha blitt presset lenge av USA til å innføre betydningsfulle økonomiske sanksjoner mot landet etter den siste tidens dramatiske hendelser, tar Kina nå omsider grep. Utover å støtte sikkerhetsrådets nye sanksjoner mot Kim Jong-uns regime, enstemmig vedtatt mandag 11. september, erklærte også Kina torsdag at landet har bestemt seg for å utvise alle nordkoreanske bedrifter som opererer i landet. Kina har gitt bedriftene 120 dager på å forlate landet, i et økonomisk straffetiltak som virkelig kan bite.

Nord-Korea er mer isolert enn noensinne, nå som tålmodigheten til landets eneste allierte og desidert største handelspartner, Kina, virker å være tynnslitt. Dette er en seier for Trump.

Les mer:

The Observer. China Finally Steps Up to the Plate, Banishes North Korean Businesses, 29 september 2017.


Publisert: sep 30, 2017 @ 7:50 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.