Foto: AP Photo/Emilio Morenatti
annonse
annonse

Mer enn to millioner stemte ja til et selvstendig Catalonia i den omstridte folkeavstemningen, ifølge myndighetene i regionen nord i Spania. 

Folkeavstemningen søndag ble gjennomført tross advarsler fra regjeringen i Madrid og et stort oppbud av politi væpnet med batonger, skjold og skytevåpen med gummikuler. I alt 844 mennesker måtte søke helsehjelp som følge av politiets metoder, ifølge det lokale helsevesenet.

På en pressekonferanse sent søndag kveld sa regionmyndighetenes talsmann Jordi Turull at hele 90 prosent av befolkningen har stemt ja til et uavhengig Catalonia.

annonse

Videre sa han at 2,26 millioner stemmer er opptelt, og at over 2 millioner stemteja i den kaotiske avstemningen. 7,9 prosent stemte nei, 2 prosent stemte blankt, og 0,9 prosent av stemmene regnes som ugyldige. Det er 5, 3 millioner registrerte stemmeberettigede i regionen. De katalanske myndighetene sier at politiet beslagla rundt 770.000 stemmer.

Fordømmer politivolden

– Med denne håpets og lidelsens dag har innbyggerne av Catalonia vunnet retten til en selvstendig stat i form av en republikk, sa katalanernes president Carles Puigdemont i en TV-sendt tale etter at valglokalene var stengt søndag.

Presidenten sa at han kom til å be EU granske anklagene om brudd på menneskerettighetene som følge av myndighetenes direktiver til politiet under folkeavstemningen.

annonse

– De kan ikke lenger se den andre veien, slo han fast.

Den spanske statsministeren Mariano Rajoy fastholder at folkeavstemningen er ulovlig og at Spania ikke har noe å beklage. Spanias utenriksminister Alfonso Dastis sier at volden var «uheldig» og «ubehagelig», men «forholdsmessig».

– Hvis folk insisterer på å bryte loven og gjøre noe som konsekvent har blitt erklært ulovlig og som bryter grunnloven, må politiet opprettholde loven, sier Dastis til nyhetsbyrået AP.

Siden de nasjonale myndighetene forbød folkeavstemningen har det ikke vært en organisert noen nei-kampanje.

Oppfordrer til streik

Før avstemningen ble det sagt at om ja-siden fikk mer enn 50 prosent av stemmene, skal Puigdemont sende resultatet til den katalanske nasjonalforsamlingen, slik at den kan utarbeide en erklæring om selvstendighet.

Separatistgrupper har oppfordret myndighetene i Catalonia til å erklære selvstendighet.

annonse

– Ikke skuff oss nå. Sannhetens øyeblikk er her, sa Jordi Sanchez, som leder løsrivingsgruppa ANC, til de mange tusen som hadde møtt fram på Barcelonas største torg.

Det endelige resultatet er ventet innen få dager, og erklæringen vil bli sendt senest 48 timer etter at resultatet er klart.

Lederen for løsrivingsgruppa Òmnium Cultural, Jordi Cuixart Navarro, bekrefter overfor avisen La Vanguardia at de har oppfordret til generalstreik i Catalonia 3. oktober, melder Reuters.

NTB-AFP-DPA

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon