På bilde fra v. aktor Marit Bakkevig og forsvarer Javeed Hussain. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

17-åringen som ble tatt med en hjemmelaget bombe på Grønland i Oslo, erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag.

annonse

Annonse

Gutten ble pågrepet av politiet i april i år på Grønland i Oslo, bærende på en bombelignende gjenstand av lightergass og splinter fra et nettinggjerde.

– Dette erkjenner han, men han bestrider at han hadde til hensikt å detonere bomben i sentrum, fremholdt hans forsvarer Javeed Shah i sitt innledningsforedrag i retten.

annonse

Annonse

– Utfordrende

17-åringen ble pågrepet etter at et øyenvitne som mente tiltalte oppførte seg merkelig, kontaktet politiet på stedet.

annonse

Annonse

Vitnet skal onsdag forklare seg i retten.

Forsvareren mener det vil bli utfordrende for påtalemyndigheten å bevise at 17-åringen hadde til hensikt å begå en straffbar handling.

– Kan vi lese tankene hans, spurte Shah, som tidligere overfor NTB har medgitt at 17-åringen ikke har gitt noen god forklaring på hvorfor han lagde bomben.

Dørene ble lukket under tiltaltes forklaring, med begrunnelse i at han er under 18 år.

annonse

Annonse

Mildere tiltale

17-åringen var først siktet etter terrorbestemmelsen i straffeloven, men politiet valgte senere å tiltale ham etter en mildere paragraf om «å ha anskaffet og oppbevart eksplosjonsfarlig stoff som er egnet til å volde fare for andres helse».

Etter pågripelsen ble sprengladningen uskadeliggjort på stedet av politiets bombegruppe. I etterforskningen er bomben blitt rekonstruert for å undersøke skadepotensialet.

Rekonstruksjonen skal ha vært medvirkende til at 17-åringen ikke ble tiltalt etter terrorparagrafen. Påtalemyndigheten regner likevel saken som særlig grov, og gutten risikerer ti års fengsel.

17-åringen ble pågrepet dagen etter at en usbekisk mann drepte fem personer og skadd femten da han kjørte inn i en folkemengde i Stockholm.

Pågripelsen medvirket til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) dagen etter oppjusterte sin trusselvurdering fra «mulig» til «sannsynlig». Vurderingen gjelder fortsatt.

Radikalisert

Tiltalte er russisk statsborger med bakgrunn fra Nord-Kaukasus. Han kom til Norge som asylsøker i 2010 sammen med familien og har fått innvilget opphold. Han bodde i Finnmark før han flyttet til Oslo.

I retten satt 17-åringen med alvorlig ansikt og hendene foldet da tiltalen mot ham ble lest opp.

Påtalemyndigheten har gått gjennom tiltaltes telefon og skole-PC og mener de har funnet bevis for at tiltalte var i ferd med å radikaliseres.

– Han er en bokstavtro muslim, og det kan se ut som om vært i en radikaliseringsprosess, sa aktor Marit Bakkevig i retten.

Ifølge Nettavisen har PST funnet bilder på 17-åringens telefon der han poserer med et våpen. Dette og andre bevis viser ifølge PST at 17-åringen har ekstreme islamistiske holdninger.

Guttens forsvarer ville mandag ikke kommentere dette overfor NTB.

(©NTB)
NTB-Bibiana Piene


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: