På bilde fra v. aktor Marit Bakkevig og forsvarer Javeed Hussain. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

17-åringen som ble tatt med en hjemmelaget bombe på Grønland i Oslo, erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag.

Gutten ble pågrepet av politiet i april i år på Grønland i Oslo, bærende på en bombelignende gjenstand av lightergass og splinter fra et nettinggjerde.

– Dette erkjenner han, men han bestrider at han hadde til hensikt å detonere bomben i sentrum, fremholdt hans forsvarer Javeed Shah i sitt innledningsforedrag i retten.

– Utfordrende

17-åringen ble pågrepet etter at et øyenvitne som mente tiltalte oppførte seg merkelig, kontaktet politiet på stedet.

Vitnet skal onsdag forklare seg i retten.

Forsvareren mener det vil bli utfordrende for påtalemyndigheten å bevise at 17-åringen hadde til hensikt å begå en straffbar handling.

– Kan vi lese tankene hans, spurte Shah, som tidligere overfor NTB har medgitt at 17-åringen ikke har gitt noen god forklaring på hvorfor han lagde bomben.

Dørene ble lukket under tiltaltes forklaring, med begrunnelse i at han er under 18 år.

Mildere tiltale

17-åringen var først siktet etter terrorbestemmelsen i straffeloven, men politiet valgte senere å tiltale ham etter en mildere paragraf om «å ha anskaffet og oppbevart eksplosjonsfarlig stoff som er egnet til å volde fare for andres helse».

Etter pågripelsen ble sprengladningen uskadeliggjort på stedet av politiets bombegruppe. I etterforskningen er bomben blitt rekonstruert for å undersøke skadepotensialet.

Rekonstruksjonen skal ha vært medvirkende til at 17-åringen ikke ble tiltalt etter terrorparagrafen. Påtalemyndigheten regner likevel saken som særlig grov, og gutten risikerer ti års fengsel.

17-åringen ble pågrepet dagen etter at en usbekisk mann drepte fem personer og skadd femten da han kjørte inn i en folkemengde i Stockholm.

Pågripelsen medvirket til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) dagen etter oppjusterte sin trusselvurdering fra «mulig» til «sannsynlig». Vurderingen gjelder fortsatt.

Radikalisert

Tiltalte er russisk statsborger med bakgrunn fra Nord-Kaukasus. Han kom til Norge som asylsøker i 2010 sammen med familien og har fått innvilget opphold. Han bodde i Finnmark før han flyttet til Oslo.

I retten satt 17-åringen med alvorlig ansikt og hendene foldet da tiltalen mot ham ble lest opp.

Påtalemyndigheten har gått gjennom tiltaltes telefon og skole-PC og mener de har funnet bevis for at tiltalte var i ferd med å radikaliseres.

– Han er en bokstavtro muslim, og det kan se ut som om vært i en radikaliseringsprosess, sa aktor Marit Bakkevig i retten.

Ifølge Nettavisen har PST funnet bilder på 17-åringens telefon der han poserer med et våpen. Dette og andre bevis viser ifølge PST at 17-åringen har ekstreme islamistiske holdninger.

Guttens forsvarer ville mandag ikke kommentere dette overfor NTB.

(©NTB)
NTB-Bibiana Piene

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]