(FILES) This file photo taken on September 11, 2015 in Barcelona shows demonstrators unfolding a big "Estelada" (pro independence Catalan flag) during celebrations of Catalonia's National Day, Diada. The president of Spain's Catalonia region vowed on September 09, 2017 to press ahead with an independence referendum, that Madrid insists would be illegal, calling for mass demonstrations next week in support of a split. After sparking Spain's deepest political crisis in 40 years this week by voting to push ahead with the referendum, Catalonia's separatist-controlled regional parliament upped the ante by passing a bill early on September 8, 2010 outlining a transition to a possible independent republic. / AFP PHOTO / GERARD JULIEN
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En talsmann for den spanske regjeringen, Íñigo Méndez de Vigo, insisterer på at den katalanske folkeavstemningen om uavhengighet var ulovlig og at Madrid aldri kommer til å akseptere en formell deklarasjon om selvstendighet fra det katalanske parlamentet. De Vigo appellerer nå til dialog mellom den spanske sentralregjeringen og katalanske myndigheter for overkomme uoverensstemmelsene mellom Madrid og Barcelona.

I følge de Vigo er det nødvendig for den nye staten å bli anerkjent av andre land i EU hvis den vil forbli medlem av unionen. Den må også bli anerkjent av land i FN-systemet for å formelt være ansett som et selvstendig land. Uten slike anerkjennelser vil en selvstendighetserklæring ”ikke ha noen politisk eller juridisk effekt,” sier de Vigo. Han insisterer på at verken det internasjonale samfunnet eller den europeiske unionen vil anerkjenne et selvstendig Catalonia.

Talsmannen oppfordrer likevel til dialog med katalanske myndigheter: ”[den spanske] regjeringen har aldri lukket døra for dialog,” men legger til at forholdet mellom Madrid og Catalonia må ”komme tilbake til den institusjonelle normalen” før slike samtaler kan finne sted. Han kritiserer Catalonias president Carles Puigdemont for ”å aldri ha villet snakke om noe annet enn selvstendighet.” ”Når en part bare ønsker å snakke om en ting, er det veldig vanskelig. Man har ingenting å gi dem som vil tilfredsstille dem.”

Den spanske regjeringen siste erklæring viser at det er et hav av forskjeller mellom Madrid og katalanske myndigheter angående den politiske fremtiden til Catalonia. Det virker derfor ikke som noen politisk løsning ligger i kortene med det første.

 

Les mer:

El País. Méndez de Vigo: “No basta con que un parlamento decida declararse independiente”, 2 oktober 2017.

 

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]