Catalonias folkeavstemning og synet fra Madrid: ”Det er ikke nok at det katalanske parlamentet erklærer uavhengighet”

The Estelada. AFP PHOTO / GERARD JULIEN

En talsmann for den spanske regjeringen, Íñigo Méndez de Vigo, insisterer på at den katalanske folkeavstemningen om uavhengighet var ulovlig og at Madrid aldri kommer til å akseptere en formell deklarasjon om selvstendighet fra det katalanske parlamentet. De Vigo appellerer nå til dialog mellom den spanske sentralregjeringen og katalanske myndigheter for overkomme uoverensstemmelsene mellom Madrid og Barcelona.

I følge de Vigo er det nødvendig for den nye staten å bli anerkjent av andre land i EU hvis den vil forbli medlem av unionen. Den må også bli anerkjent av land i FN-systemet for å formelt være ansett som et selvstendig land. Uten slike anerkjennelser vil en selvstendighetserklæring ”ikke ha noen politisk eller juridisk effekt,” sier de Vigo. Han insisterer på at verken det internasjonale samfunnet eller den europeiske unionen vil anerkjenne et selvstendig Catalonia.

Talsmannen oppfordrer likevel til dialog med katalanske myndigheter: ”[den spanske] regjeringen har aldri lukket døra for dialog,” men legger til at forholdet mellom Madrid og Catalonia må ”komme tilbake til den institusjonelle normalen” før slike samtaler kan finne sted. Han kritiserer Catalonias president Carles Puigdemont for ”å aldri ha villet snakke om noe annet enn selvstendighet.” ”Når en part bare ønsker å snakke om en ting, er det veldig vanskelig. Man har ingenting å gi dem som vil tilfredsstille dem.”

Den spanske regjeringen siste erklæring viser at det er et hav av forskjeller mellom Madrid og katalanske myndigheter angående den politiske fremtiden til Catalonia. Det virker derfor ikke som noen politisk løsning ligger i kortene med det første.

 

Les mer:

El País. Méndez de Vigo: “No basta con que un parlamento decida declararse independiente”, 2 oktober 2017.

 

 

 


Publisert: okt 2, 2017 @ 8:18 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.