Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Det skal kommen en ny miljøavgift på plastposer, men dette skjer ikke i statlig regi. Bransjen oppretter selv et miljøfond, noe politikerne er positive til. Dette melder NTB.

– Med etablering av Handelens miljøfond slår vi to fluer i ett smekk: Vi oppfyller EUs direktiv om reduksjon av plastposer samtidig som vi får et målrettet miljøvirkemiddel mot plastforsøpling, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i hovedorganisasjonen Virke til NTB.

I dag er vanlig pris for en plastbærepose i dagligvarebutikker 1 krone. 50 øre per plastposte øremerkes miljøfondet. Prisen du som kunde betaler for en pose vil kunne variere.

– Hva prisen på en plastpose blir til syvende og sist, er det opp til handelen å bestemme. Vårt poeng i Handelens miljøfond er at 50-øringen skal øremerkes til et miljøfond. Hva det ender med, er opp til de enkelte bransjene, dagligvaren og faghandelen å bestemme, sier Vibeke Madsen.

EU har vedtatt et direktiv som pålegger medlemslandende å redusere bruken av plastposer, et direktiv Norge gjennom EØS-avtalen er forpliktet til å følge opp.

Virke har estimert at det årlig vil komme inn cirka 400 millioner kroner til miljøfondet. Pengene skal brukes til å fremme mer miljøvennlige poser samt opprydningstiltak, fjerning av plast som forsøpler norskekysten.

Vibeke Madsen sier at miljøfondet kan brukes både til å fremme mer miljøvennlige og færre plastposer, og til opprydningstiltak, ikke minst av plast som kommer inn fra havet og forsøpler norskekysten.

Innføringen av en plastposeavgift innkrevet av staten kom opp som en del av budsjettforhandlingene i 2014. Da var det snakk om en miljøavgift på 1,50 kroner per pose, men forslaget møtte stor motstand og ble droppet like før det skulle innføres i mars 2015.

– Det er mye mer målrettet at handelen tar et selvstendig ansvar for dette og er med på å innfri EUs krav om å redusere plastposer, sier Madsen til NTB.

Virkes beslutning får skryt fra politisk hold

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier han ser positivt på beslutningen fra handelsnæringen.

– Utgangspunktet er jo et EU direktiv som skal gjennomføres. Da har det vært viktig å ha dialog med bransjen om hvordan de mener dette beste kan gjennomføres. Her har bransjen foreslått å legge på et vederlag ved salg av plastposer. Det ser vi positivt på, sier Helgesen, og viser til at plastforsøpling er et stort og voksende miljøproblem.

Ministeren presiserer at det her ikke er snakk om en avgift.

– Det er viktig for meg å understreke at dette ikke er en avgift. Avgift er noe staten pålegger. Her har bransjen foreslått et vederlag ved salg av plastposer. Det ser vi positivt på, sier Helgesen til NTB.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) roser næringen for initiativet.

– Det er strålende at Virke og handelsnæringen selv ønsker å gå foran, da dette kan gi viktige resultater. Det er dessverre blitt vanligere og vanligere i miljøpolitikken at næringslivet går raskere fram og er mer ambisiøse enn politikerne, sier De Grønnes nasjonale talsperson og stortingsrepresentant fra Oslo, Une Bastholm.

Hun understreker imidlertid at ordningen ikke må bety at regjeringen lener seg tilbake. Bastholm understreker betydningen av å få bukt med plastforurensningern av havet, om ingenting gjøres vil det i 2050 være mer plastsøppel enn fisk i havet, i følge MDGs talsperson.

Også Greenpeace Norge skryter av handelsnæringen.

– Greenpeace hadde håpet at avgiften ville bli satt til 1 krone per plastpose, men 50 øre er en god start. Vi gratulerer bransjen med dette initiativet, som virkelig kan monne, og håper flere, som fiskeri- og havbruksbransjen, nå følger etter med egne tiltak mot plasten, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]