Architect Victor Marquez and Gabriel Martinez checks a cracked wall that was not caused by the recent earthquake during his survey of a seven-floor apartment building, in Mexico City’s Roma neighborhood, Friday, Sept. 22, 2017. It is up to experts like architect Víctor Marquez, who thinks of himself as a building doctor, to bring peace of mind, or recommend aggressive treatment, to fearful apartment dwellers in the aftermath of the 7.1 magnitude quake that struck on Sept. 19. (AP Photo/Marco Ugarte)
annonse
annonse

Det er mange rasister i Norge, skal vi tro enkelte høylytte stemmer. Kritikk mot religion er rasistisk, det er også rasistisk å være skeptisk til multikulturelle samfunn. Det betyr ikke noe om slike heterogene samfunn er mer ustabile enn andre. Vi skal glemme alle konfliktene hvor gruppe står mot gruppe på Balkan, i Rwanda, i Myanmar, i India, i Irak, i Syria, i Nord-Irland osv. Det betyr ingenting for hva man skal tenke om Norge. Norge er unntaket. Vi lever i en utopi. Det er rasistisk å påpeke fakta.

Egentlig burde det være unødvendig å tilbakevise, men Sofia Rana påstår følgende i Radikal Portal: «Når folk som Helge Lurås kommer på banen vet vi at dette ikke er bitre misforståtte mennesker, men maktpersoner med innflytelse. De har bygget opp en karriere på retorikken om at alle utlendinger/muslimer er fæle. Når man diskuterer på premissene til Resett er det garantert at det er en rasistisk agenda bak.»

Radikal Portal og Resett er to friske puster som har kommet inn i mediejungelen, de står langt fra hverandre redaksjonelt og vinkler forskjellig. Det gir en bredde og leserne kan finne saker belyst fra flere sider. De kan lese dem begge, få forskjellige synsvinkler og gjøre opp sin egen mening. Men om vi skal ta hensyn til leserne så bør forskjellene gå på sak – ikke fordømmelser og udokumenterte påstander. Det beriker ikke leseren at den ene kommer med ukvemsord mot den andre.

annonse

Det er ikke i leserens ønske at det publiseres regelrett skittkasting uten snev av ironi eller glimt i øyet. Rana beskylder Resett for det verste man kan gjøre i et vestlig samfunn: å kalle noen rasist. De som selv vanker i slike reelt rasistiske miljøer, og på det er ikke-vestlige kulturer som regel verst, tar det kanskje ikke så alvorlig å bli kalt rasist. Men det er altså alvorlig hos oss, Sofia.

Rasismeordet trigger emosjoner, lukker hjernen ned og skaper uforsonlighet, det lager en kløft og strammer ytringsfriheten. Leserne vil ha mangfold og bredde – vi er der for dem – for å gjøre debatten interessant. Da må man unngå å skape skyttergraver, der en blir tvunget til å velge side.

Påstanden som har blitt fremmet i Radikal Portal er blank løgn. Muslimer og utlendinger er ikke fæle – flertallet er normale. I et demokrati er det mulig å sette problemer under debatt. Men Sofia Rana gjør seg selv den bjørnetjenesten at hun fremstår som tankeløs og usympatisk. Vi får håpe at hennes intensjon var motsatt, men da bør hun ta lærdom slik at hun i fremtiden evner å skille mellom sant og usant. Det kan lønne seg om hun vil fortsette som en samfunnsdebattant. Det samme gjelder Radikal Portal, dere må lese igjennom og fjerne ting som er injurierende.

annonse

Til samfunnsdebattant Sofia Rana så vil jeg spørre om hun kognitivt er integrert i de norske samfunn. Hvorfor jeg stiller spørsmålet er fordi resonnementene utviser en brist i et demokratisk sinnelag. Det virker som om livssyn heretter skal opphøyes til noe kollektivt, at det skal legges et lokk over det frie ord. Men vi har faktisk ytringsfrihet her i Norge. Vi respekterer ikke en gud mer enn Harald Eia. Det skal være en åpen debatt om utfordringer rundt livssyn og tilpassing til et multikulturelt samvær.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon