Cuban Lazaro Ernesto, one of the so-called 'Ernesticos' -named in honor of Argentine-Cuban guerrilla fighter Ernesto "Che" Guevara- visits the Che Guevara Mausoleum, in Santa Clara city, Villa Clara province, on September 29, 2017. / AFP PHOTO / YAMIL LAGE / TO GO WITH AFP STORY by Alexandre GROSBOIS
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De fleste amerikanske diplomatene som fikk uforklarlige helseplager i Havanna på Cuba, var ifølge informerte kilder etterretningsagenter. 

21 tidligere ansatte ved USAs ambassade i Havanna har fått påvist helseplager og er sendt hjem, etter å ha blitt utsatt for høyfrekvente og smertefulle lyder, både i ambassadebygningen og ved boligene sine.

Amerikanske myndigheter har hittil omtalt de 21 som diplomater, men ifølge en rekke godt informerte kilder nyhetsbyrået AP har snakket med dreier det seg i hovedsak om etterretningsagenter.

Hva som har forårsaket de uforklarlige helseplagene er fortsatt et mysterium. Amerikanske myndigheter hevder de ambassadeansatte er utsatt for et angrep, noe som har påført flere av dem varig hørselsskade, kraftig hodepine, balanseforstyrrelser og lettere hjerneskade.

Cuba nekter

Cubanske myndigheter nekter enhver befatning med saken, som synes å føye seg inn i rekken av etterretningskrigen som i flere tiår har pågått mellom landet og USA.

– Cuba har aldri begått, og vil aldri begå slike handlinger. Cuba ville aldri tillatt at landet ble brukt av en tredjepart på denne måten, sa utenriksminister Bruno Rodríguez Parrilla i forrige måned.

– Cubanske myndigheter har ikke funnet noe svar på hva helseplagene kan skyldes. Etterforskningen fortsetter, men vi er avhengig av samarbeid med amerikanske myndigheter, sa han.

Krever nedbemanning

I mai utviste USA to cubanske diplomater som følge av striden og har hjemkalt 60 prosent av sine ambassadeansatte fra den cubanske hovedstaden.

– Fram til Cubas regjering kan garantere for sikkerheten til våre diplomater på Cuba, vil ambassaden vår bare ha beredskapspersonell slik at så få diplomater som mulig risikerer å bli utsatt for skader, sa utenriksminister Rex Tillerson da han kunngjorde beslutningen om hjemkalling.

Forhastet

Cuba kaller denne beslutningen forhastet og understreker at landets myndigheter ønsker å fortsette samarbeidet med USA.

Ifølge kilder i Washington vil Trump-administrasjonen nå kreve at Cuba redusere antallet ansatte ved sin ambassade i USA med 60 prosent. En beslutning om dette ventes å bli kunngjort i løpet av tirsdag.

NTB-AP

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]