OSLO 20170822. Tidligere politimann Stein-Robin Kleven Bergh sammen med sin advokat Hugo Rolf Hansenunder ankesaken i Borgarting Lagmannsrett. Bergh gikk i fjor til sak mot staten ved Justis- og beredskapsdepartementet fordi han mente at avskjedigelsen av ham ugyldig, i desember 2016 tapte han denne saken i Oslo tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  

Stein-Robin Kleven Bergh i Hedmark-politiet har blitt avskjediget to ganger, fordi han har ytret seg politisk på Facebook. Politiet har beskrevet det som dårlig skjønn og uklok framferd i hans aktivitet på sosiale medier. Bergh ble avskjediget for annen gang i 2015, gikk til sak og tapte i Oslo tingrett. Han anket da saken. Tirsdag forrige uke falt det dom i Borgarting lagmannsrett, og politimannen tapte saken der også.

– Hans ytringer samlet har slik form, omfang, rekkevidde og innhold at de må anses som utilbørlige etter tjenestemannsloven og at de bryter ned den tilliten som er nødvendig for stillingen som polititjenestemann, heter det i dommen.

Bergh er lokalpolitiker og har delt standpunkter kritiske til det flerkulturelle Norge og skal ha vitset om muslimer.

-Dersom man ikke ser at dette er en politisk avskjed, som selvsagt ikke kunne rammet annet enn en politiker fra høyresiden, vil jeg råde folk til å ta turen til Specsavers. Dette skriver Bergh i en Facebook-status søndag kveld.

På Facebook omtaler Bergh hvordan et av vitnene i retten, som har stilt til valg for AP i Eidskog, fikk spørsmål om tilliten til Bergh som politimann i lokalsamfunnet. Vitnet skal ha svart: “Nei, tilliten til Bergh har heller økt.”

Bergh tapte imidlertid ankesaken og har en sekssifret regning med saksomkostninger å betale og en ankesak kan bli minst like dyr. Tre personer fra støttegruppen til Stein-Robin Bergh på Facebook har derfor startet en kronerulling for å hjelpe den tidligere politimannen økonomisk.

Dette er ingen unik historie, Bergh er ikke den eneste som opplever å miste jobben som en konsekvens av å ha ytret seg politisk, med høyreorienterte standpunkter.

En mann ved navn Erik Grepperud har skrevet i et blogginnlegg om sin opplevelse av å bli frosset ut fra sin jobb som ekstravakt på et psykiatrisk sykehus. Erik blogget om sin tilhørighet til FrP og brukte sin Facebook-side aktivt til å fremme FrPs politikk. Han skal ha blitt venn med en kollega han likte godt, som endret sin adferd overfor Grepperud etter dette. Senere sluttet han å få vakter.

Grepperud omtaler i blogginnlegget at avdelingsleder og kollegaer kommer med påstander om en hendelse som skal ha inntruffet, der Grepperud ikke grep inn mellom to pasienter som var uenige om en fjernkontroll. Grepperud skriver at han ikke kjenner til denne hendelsen.

– Har min avdelingsleder glemt at jeg jobbet 17. mai, julaften, nyttårsaften og påsken? Ikke har jeg hatt sommerferie i disse to årene heller. Jeg har jobbet doble vakter, jeg har kommet på dagen når folk har blitt syke. Jeg har jobbet helger, som hverdager, kvelder og netter. Jeg har byttet vakter på dagen, når andre har spurt om det. Dette skriver Grepperud i innlegget.

-Jeg har nå snakket med 11-12 av de ansatte og ingen av de skjønner at jeg måtte gå. Ingen sier de har følt at jeg ikke grep inn når det oppstod situasjoner av ulik karakter, skriver han videre.

Grepperud skriver om opplevelsen av å ikke bli hørt eller spurt om sin versjon av saken og han fikk aldri noen advarsler, hverken muntlige eller skriftlige.

– Til slutt vil jeg si at enkelte smiler sikkert når de tok fra meg jobben, men to ting kan de aldri ta fra meg, ytringsfriheten og den gode klemmen jeg fikk av en pasient da jeg tråkket ut av avdelingen for aller siste gang. Slik avslutter Grepperud sitt blogginnlegg.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]