People gather at Trocadero plaza as the lights of the Eiffel tower are turned off, in Paris, France, Monday, Oct. 2, 2017. Paris mayor Anne Hidalgo said the Eiffel tower will turn off its lights Monday at midnight Paris hour to pay tribute to Las Vegas and Marseille victims. (AP Photo/Kamil Zihnioglu)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den franske nasjonalforsamlingen har vedtatt en ny, streng antiterrorlov som skal erstatte unntakstilstanden som har stått ved lag siden november 2015.

Vedtaket ble gjort med 415 mot 127 stemmer. 19 avsto fra å stemme. Avstemningen fant sted tirsdag etter at forslaget ble vedtatt i senatet i juli, også da med klart flertall. Antiterrorloven trer i kraft 1. november.

Den nye loven skjerper de allerede eksisterende sikkerhetslovene og innfrir et av president Emmanuel Macrons valgløfter.

Loven vil blant annet gi myndighetene rett til å plassere folk i husarrest, ransake hus og forby offentlige arrangementer uten at slike tiltak må godkjennes av en dommer. Politiet får også mulighet til raskt å stenge områder for personer og biler.

Flere franske menneskerettighetsgrupper har vært kritiske til loven, men innenriksminister Gérard Collomb forsvarer den. Han sier den er et «varig svar på en varig trussel».

Avstemningen fant sted bare få dager etter knivdrapene i Marseille og funnet av en provisorisk gassbombe i en oppgang i et bolighus i 16. arrondissement i Paris. Politiet har arrestert fem personer etter den siste hendelsen, en av dem står på politiets liste over mistenkte terrorister.

Collomb sier at den siste hendelsen viser at trusselnivået er ekstremt høyt i Frankrike og at landet fortsatt er i en krigstilstand, til tross for at IS er påført store tap på bakken i Syria og Irak.

Unntakslovene har blitt utvidet seks ganger siden angrepene i Paris i november 2015.

NTB-AFP
(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]