Gruppe knyttet til det muslimske brorskapet tar på seg ansvaret for terror i Kairo

AP Photo/Hesham Elkhoshny, File)

Hasm, en egyptisk militant gruppe tilknyttet det muslimske brorskapet (MB) har tatt på seg ansvaret for bombingen av den myanmarske ambassaden i Kairo 30. september i år. Ingen ble skadet i angrepet, men det indikerer et skifte i gruppens politiske strategi: flere MB-affilierte grupper beveger seg nå vekk fra gruppens tradisjonelle paradigme om en ikke-voldelig kamp og mot jihadistisk terror for å oppnå politisk makt.

Det muslimske brorskap, i motsetning til salafi-jihadi grupper som Al-Qaida, har tradisjonelt oppfordret til en ikke-voldelig kamp for å komme til makten. Men dette skal gradvis ha forandret seg i etterkant av militærkuppet mot eks-president og muslimbror Mohammed Morsi. Siden kuppet har diverse MB ledere og MB-affilierte mediekanaler i større grad oppmuntret til å gjennomføre angrep mot sivile – både utenlandske og egyptiske. De har blant annet krevet at utlendinger, utenlandske selskaper, diplomater og turister må forlate Egypt eller ”bli møtt av revolusjonens straff.” De har også støttet voldelige handlinger mot kristne og mange ”kollaboratører” i det egyptiske statsapparatet.

I følge den anerkjente forskeren på islamistisk ekstremisme, Mokhtar Awad, har de operasjonelle kapasitetene til MB-affilierte militante grupper vokst jevnt og trutt i de siste årene. Etter kuppet mot Morsi var de dårlig trent og bare armert med molotovcocktails og små håndvåpen. Innen midten av 2016, derimot, hadde de blitt godt trente militante grupper med effektive styringssystemer og profesjonelle kommunikasjonsmetoder. De har også skiftet fokus: fra å vanligvis fokusere på å angripe egyptiske tjenestemenn i sikkerhetstjenesten, militæret og politiet, har de i den siste tiden i større grad fokusert på angrep mot sivile.

I følge Eric Trager, ekspert på terrorisme ved Washington Institute, betyr de økte kapasitetene og skiftet mot sivile som hovedmålgruppen for terrorangrep, at den ideologiske forskjellen mellom MB-affilierte militante grupper og de mer tradisjonelle salafi-jihadi terrorgruppene som Al-Qaida blir mindre. Al-Qaida jobber nå på spreng for å vinne tilliten til muslimbrødre i hele Egypt, noe som kan få store konsekvenser: Hvis disse gruppene får tilgang til Al-Qaidas terrorekspertise, vil de bli mye farligere.

 

Les mer:

Washington Institute. Cairo Bombing Exposes the Muslim Brotherhood’s Jihadist Tilt, 2 oktober 2017.


Publisert: okt 3, 2017 @ 6:20 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.