FILE -- In this Jan. 25, 2016 file photo, supporters of ousted Islamist President Mohamed Morsi, chant slogans and raise an image of him after the Muslim Brotherhood called on its supporters to take to the streets on the anniversary of the 2011 uprising, in Cairo, Egypt. Egypt's Interior Ministry says security forces have killed a senior Muslim Brotherhood leader and another member of the Islamist group in a shootout in Cairo. A ministry statement carried by the state MENA news agency on Tuesday, Oct. 4, 2016, said 61-year-old Mohammed Kamal was wanted for more than a dozen armed attacks and was twice convicted to life in prison for establishing an armed group and an explosion near a police station. (AP Photo/Hesham Elkhoshny, File)
Del saken
  •  
  •  
  •  

Hasm, en egyptisk militant gruppe tilknyttet det muslimske brorskapet (MB) har tatt på seg ansvaret for bombingen av den myanmarske ambassaden i Kairo 30. september i år. Ingen ble skadet i angrepet, men det indikerer et skifte i gruppens politiske strategi: flere MB-affilierte grupper beveger seg nå vekk fra gruppens tradisjonelle paradigme om en ikke-voldelig kamp og mot jihadistisk terror for å oppnå politisk makt.

annonse

Annonse

Det muslimske brorskap, i motsetning til salafi-jihadi grupper som Al-Qaida, har tradisjonelt oppfordret til en ikke-voldelig kamp for å komme til makten. Men dette skal gradvis ha forandret seg i etterkant av militærkuppet mot eks-president og muslimbror Mohammed Morsi. Siden kuppet har diverse MB ledere og MB-affilierte mediekanaler i større grad oppmuntret til å gjennomføre angrep mot sivile – både utenlandske og egyptiske. De har blant annet krevet at utlendinger, utenlandske selskaper, diplomater og turister må forlate Egypt eller ”bli møtt av revolusjonens straff.” De har også støttet voldelige handlinger mot kristne og mange ”kollaboratører” i det egyptiske statsapparatet.

I følge den anerkjente forskeren på islamistisk ekstremisme, Mokhtar Awad, har de operasjonelle kapasitetene til MB-affilierte militante grupper vokst jevnt og trutt i de siste årene. Etter kuppet mot Morsi var de dårlig trent og bare armert med molotovcocktails og små håndvåpen. Innen midten av 2016, derimot, hadde de blitt godt trente militante grupper med effektive styringssystemer og profesjonelle kommunikasjonsmetoder. De har også skiftet fokus: fra å vanligvis fokusere på å angripe egyptiske tjenestemenn i sikkerhetstjenesten, militæret og politiet, har de i den siste tiden i større grad fokusert på angrep mot sivile.

annonse

Annonse

I følge Eric Trager, ekspert på terrorisme ved Washington Institute, betyr de økte kapasitetene og skiftet mot sivile som hovedmålgruppen for terrorangrep, at den ideologiske forskjellen mellom MB-affilierte militante grupper og de mer tradisjonelle salafi-jihadi terrorgruppene som Al-Qaida blir mindre. Al-Qaida jobber nå på spreng for å vinne tilliten til muslimbrødre i hele Egypt, noe som kan få store konsekvenser: Hvis disse gruppene får tilgang til Al-Qaidas terrorekspertise, vil de bli mye farligere.

annonse

Annonse

 

Les mer:

Washington Institute. Cairo Bombing Exposes the Muslim Brotherhood’s Jihadist Tilt, 2 oktober 2017.


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også:

annonse

Annonse