Oslo 20151125. Anniken Huitfeldt (Ap) før spørretimen i Stortinget onsdag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Anniken Huitfeldt får fortsette som leder i utenriks- og forsvarskomité, etter spekulasjoner om at hun kunne bli erstattet av Espen Barth Eide.

Det ble klart da valgkomiteens innstilling ble presentert på Arbeiderpartiets gruppemøte tirsdag.

Partileder Jonas Gahr Støre skryter av sammensetningen av partiets stortingsgruppe for de neste fire årene.

– Det er en stor kabal som skal gå opp. Kjønnsbalansen er på plass, og det er folk med erfaring og det er nye. Det er en veldig god balanse, som jeg mener valgkomiteen kan være stolt av, sa Støre etter gruppemøtet.

– Viktig område

Det har vært spekulert på om tidligere utenriksminister og forsvarsminister Espen Barth Eide kom til å erstatte Anniken Huitfeldt som leder i utenriks- og forsvarskomiteen. Tirsdag ble det klart at Huitfeldt fortsetter i komiteen hun har vært leder for de siste fire årene, mens Eide isteden skal til energi- og miljøkomiteen. Der blir han Aps leder av fraksjonen.

Støre sa at Eide går inn som komitéleder på et område som er svært viktig for Arbeiderpartiet.

– Espen tar med seg internasjonal erfaring inn på et område som har store internasjonale oppgaver. Han får anledning til å utvikle seg som politiker på et område som er delvis nytt for ham, og det er viktig når vi skal sette sammen en gruppe, sa partilederen.

Likestillingsdebatt

På spørsmål om bråket rundt skiftet av finanspolitisk talsperson, hvor Marianne Marthinsen måtte vike for Trond Giske, gjorde Eides kandidatur til utenrikskomiteen umulig, svarte Støre et klart nei. Partilederen skrøt videre av Huitfeldts innsats som komitéleder de siste årene.

– Det er viktige oppgaver å følge opp inn i neste periode, så det er klokt at hun har kontinuitet på det, sa Støre.

Valgkomiteens leder, partisekretær Kjersti Stenseng, svarte at striden rundt Giske og Marthinsen ikke er grunnen til at de har kommet fram til den sammensetningen som de har.

– Valgkomiteen har vært opptatt av å være upåvirket av andre ting enn hva som gir den beste sammensetningen for de neste fire årene, svarte Stenseng, og sa at det har vært en totalvurdering av samtlige kandidater og at valgkomiteen har lyttet til alle innspill.

Marthinsen er plassert i utenrikskomiteen, noe hun opplyser overfor NTB at hun er veldig fornøyd med.

Komiteer

Partileder Jonas Gahr Støre er valgt til parlamentarisk leder og nestleder Hadia Tajik er valgt til parlamentarisk nestleder. Støre og Tajik utgjør sammen med Fredric Holen Bjørdal og Kari Henriksen gruppas arbeidsutvalg.

Arbeiderpartiet skal lede tre komiteer på Stortinget de neste fire årene. Det er vanlig at det største opposisjonspartiet leder forsvars- og utenrikskomiteen og kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Tradisjonelt så har det vært utenriks og kontroll som det største opposisjonspartiet leder. Det er vi fortsatt rede for, og så diskuterer vi den fordelingen med de andre partiene, sa Støre.

Tirsdag hadde partiene det første møtet om saken, og et svar kan ifølge Støre ventes i løpet av uka.

Etter hva VG erfarer overtar Dag Terje Andersen vervet som leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen etter Martin Kolberg.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]