A worker carries out a routine check in a natural gas control centre of Turkey's Petroleum and Pipeline Corporation, 35 km (22 miles) west of Ankara, January 5, 2009. The European Union on Monday scheduled talks with Russia to press for a speedy resolution of a dispute with Ukraine that has hit gas supplies to countries in eastern and southern Europe facing freezing temperatures. Turkey has increased gas delivered direct from Russia via the Blue-Stream pipeline under the Black Sea to compensate for a slight decline in supplies coming via Ukraine, an official said. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Etter Maidan-revolusjonen og Ukrainas orientering bort fra øst og mot vest, har Russland advart om at de vil slutte med å bruke Ukraina som et transittland for energi som sendes til Europa innen 2019. Ukraina tjener for øyeblikket store summer på transittavgifter på russisk energi, så et slikt scenario kommer til å ha store konsekvenser for den allerede sårbare ukrainske økonomien.

Siden revolusjonen i Ukraina, har vesten jobbet aktivt med å integrere Ukraina inn i vestlige institusjoner og den sikkerhetspolitiske arkitekturen til den euro-atlantiske verden, men på samme tid antatt at landet kommer til å beholde sitt økonomiske forhold til Russland. I følge Nicolar K. Gvosdev, en russisk-amerikansk lærd innenfor internasjonale relasjoner, er dette naivt: Russland har ingen interesse av at et vestlig-orient Ukraina lykkes økonomisk. Landet kommer derfor til å gjøre sitt for å motarbeide det.

Før utgangen av 2019 skal de alternative rørledningene for transport av russisk energi ”Nord Stream” og ”Turkish Stream” være ferdigkonstruert. Disse vil kunne sende energi til europeiske markeder utenom Ukraina, og vil i følge Gvosdev føre til at Russland avvikler Ukraina som transittland for godt. Dette vil ”åpne et stort hull i den ukrainske økonomien som Europa og USA ikke virker forberedt til å fylle.”

Det er heller ikke bare den ukrainske økonomien som står i fare etter 2019, men man risikerer også at konflikten med russisk-støttede separatister i Ukrainas østre provinser kan bli mer alvorlig: ”Det er også en risiko at så fort som Russland stopper å bruke Ukraina som et transittland, kan den pågående konflikten vokse i omfang. Det er ganske utrolig at øst-ukrainsk separatisme ikke fant sted i de delene av landet hvor rørledninger finnes – men dette kan forandres etter 2019?” skriver Gvosdev

Gvosdev konkluderer med at vi har en klar deadline: 2019. Innen den tid må vestlige land utarbeide en politikk som sikrer og fremmer vestlige interesser – og slutte å anta at Russland vil fortsette å betale Ukraina store summer ved å bruke landet som transittland.

 

Les mer:

 

The National Interest. 2019 Could Be a Very Bad Year for Ukraine, 2 oktober 2017.

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]