Czech Republic's President Milos Zeman answers questions to media at a press conference at the Prague Castle, Czech Republic, Tuesday, June 27, 2017. (AP Photo/Petr David Josek)
annonse
annonse

I Tsjekkia er det lite å hente i stemmesanking på en hard innvandringspolitikk, siden dette spørsmålet, i motsetning til i Norge, ikke er splittende. De aller fleste partiene vil ha en tøff politikk mot muslimsk innvandring, langt strengere enn den norske regjeringen.

«Det er bare de to små partiene De Grønne og Piratpartiet, pluss en gruppering i det sosialdemokratiske partiets venstrefløy som er positive til innvandring. Kommunistpartiet er det vanskelig å plassere i denne debatten. De prøver å unngå å snakke om denne problemstillingen,» forteller Josef Novotny til Resett. Han er rådgiver for partilederen i partiet Svobodni, et ultraliberalistisk parti med Liberalistene i Norge som sitt søsterparti, og med ett medlem i Europaparlamentet.

Han mener at masseinnvandringen av muslimer skaper store problemer for Tsjekkia og hele Europa. Det samme mener Tsjekkias president Milos Zeman, som er sosialdemokrat. Han har gått hardt ut ved flere anledninger og blant annet påpekt at de fleste såkalte flyktningene som de to siste årene har strømmet inn i Europa er menn i sin beste alder, som burde blitt værende i Syria for å kjempe mot de islamistene de nå flykter ifra. Han støttet Donald Trumps innreiseforbud, og gikk for øvrig ut med aktiv støtte til den nye amerikanske presidenten allerede før han ble valgt, og han har flere ganger sagt at muslimer ikke hører hjemme i Tsjekkia på grunn av den kulturen de drar med seg.

annonse

 

Nykommer i vinden

Det tsjekkiske EU-skeptiske og islamkritiske partiet «Frihet og direkte demokrati» (Tsjekkisk: Svoboda a přímá demokracie, engelsk forkortelse: SPD) ble grunnlagt for to år siden og har kun tre medlemmer i det tsjekkiske parlamentet. Navnet er hentet fra EU-parlamentets EU-skeptiske gruppe, «Europa av frihet og direkte demokrati», men partiet pleier også kontakt med det franske partiet til Marine Le Pen, Nasjonal Front, som er medlem av en annen gruppe i EU-parlamentet. Da partilederen Okamura stiftet partiet, sa han at hans parti var for en tsjekkisk utmeldelse fra EU og ville presse for en “null toleranse” -politikk for innvandrere. Til valget om tre uker kan hans parti bli den store sensasjonen, sammen med Piratpartiet.

En nylig opinionsundersøkelse utgitt av det respekterte CVVM-byrået viste “eksplosive data” som bekrefter visse trender som har blitt diskutert bak kulissene i noen tid, men ikke blitt bekreftet av noen offentlig undersøkelse før nå, skriver Prague Daily Monitor. CVVM-meningsmålingen viste at tidligere undersøkelser undervurderte «Partiet for direkte demokrati» (SPD).

annonse

Partiets leder Okamura har gjentatte ganger erklært at hans SPD ikke trenger journalister å komme inn i parlamentet. Han sier at han selv gleder seg over å bli ignorert av media, da dette gjør at han kan “skryte av” å ha blitt sensurert, og han stoler på mange fans som støtter ham på sosiale nettverk, skriver den tsjekkiske avisen. Den siste målingen gir partiet en oppslutning på 7,3 prosent.

 

Asylsøkere ikke velkomne

I Tsjekkia blir asylsøkere plassert i lukkede leirer og må betale for kost og losji. Det fører til at de fleste foretrekker å reise tilbake til sine hjemland, eventuelt flyktningeleirer i nærområdene.

Årsaken til den forventede fremgangen for SPD synes nok derfor snarere å ligge i partiets EU-skepsis. EU er blitt en stadig mindre populær institusjon i Tsjekkia etter at EU vedtok å dytte flere hundre flyktninger inn i landet, mot befolkningens ønske, og etter at EU nylig vedtok et direktiv om en strengere våpenpolitikk. Tsjekkia har den mest liberale våpenpolitikken i Europa, og president Zeman har offentlig bedt tsjekkere med våpenlisens om å ha våpnene på seg når de ferdes utendørs, i tilfelle de havner oppi en islamsk terroraksjon.

annonse

I tillegg har Tsjekkia vært preget av alvorlige korrupsjonsskandaler fra politikere i de større og etablerte partiene de siste årene. Det kan også forklare at velgerne nå ser etter alternativer.

Et annet parti som ser ut til å skåre på de gamle partienes synkende troverdighet og popularitet, er Piratpartiet, som i motsetning til SPD er innvandringsvennlig. På den siste målingen får de en oppslutning på 6,4 prosent, mer enn det kristeligdemokratiske partiet.

 

Les mer:

annonse

Prague Daily Monitor. MfD: Polss show Czech election result may be similar to German. 2 October 2017

 

 

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon