The planet Mars is shown May 12, 2016 in this NASA Hubble Space Telescope view taken May 12, 2016 when it was 50 million miles from Earth. Earth's neighbor planet makes its closest approach in a decade this month, providing sky-watchers with a celestial show from dusk to dawn. NASA/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Elon Musk, mannen bak Pay Pal, SpaceX, Tesla, SolaCity, Hyperloop, OpenAI og Neuralink, har uttalt at han ønsker å medvirke til å kolonisere planeten Mars slik at en verdensomspennende katastrofe her på jorda ikke vil utslette menneskeheten helt.

Alle svorne science-fiction-fans tror at dette vil la seg gjennomføre. Kanskje, men drømmene om å legge jordkloden bak seg stopper ikke der. Selve solsystemet skal vi bryte ut av.

Stadig nye eksoplaneter blir oppdaget. Dette er planeter som beveger seg rundt andre stjerner enn sola. Vil vi noensinne kunne transportere menneskeheten over slike avstander? Det er her tale om avstander på fire lysår og oppover.

Pr. i dag vet vi om følgende teknologier:

Ionemotorer
Den første ionemotoren ble satt i drift ved NASAs Deep Space 1 mission i 1998. En slik motor ligner på en vanlig rakettmotor, men men i motsetning til gass, sender den ut en strøm av elektrisk ladede atomer (ioner). Kraften fra disse motorene er svak, men kan virke i veldig lange perioder. På den måten kan romfartøy over tid oppnå en formidabel hastighet. Likevel er det anslått at det vil ta minst 19000 år å nå den nærmeste stjerna utenfor vårt solsystem.

Kjernefysiske motorer
Ved å benytte kontrollerte, kjernefysiske eksplosjoner som drivkraft er det anslått at man skulle komme seg til Alpha Centauri (stjerna nærmest sola) i løpet av 130 år. Dette er en hypotetisk konstruksjon – den bryter med avtalen om forbud mot bruk av atomvåpen i verdensrommet.

Antimaterieraketter
Her tenker man å benytte materie/antimaterie-reaksjon til å generere gammastråler eller sterkt ladete subatomiske partikler til fremdrift. Dessverre har vi pr. i dag ingen metode til å generere antimaterie til romfart. Om vi hadde slik teknologi, ville dette vært svært effektivt. 10 gram av antimaterie ville vært nok til å drive et romfartøy til Mars.

Ormehull
Et ormehull kan visualiseres om en tunnel som forbinder to forskjellige punkter i romtiden. Ormehull representerer en løsning av Einsteins feltligninger, men vi har ingen indikasjoner på at ormehull eksisterer. En kjent film (og TV-serie), “StarGate“, tar opp denne problematikken.

Lysseil
Denne teknologien kan benytte energien fra ladede partikler som kommer fra sola. Japans IKAROS romfartøy som ble skutt ut i 2010 demonstrerte dette da den dro mot Venus og tilbake mot sola. Dette gir oss saktegående fartøy og vil neppe kunne samle så mye energi at det er mulig å fullføre reiser til andre solsystem.

Laserlys mot lysseil
Andre planer omfatter kraftig laserlys mot lysseil, noe som kunne muliggjøre interstellare ferder. Dette er ikke utprøvd, men kan ikke absolutt forkastes. Breakthrough Starshot er et forsknings- og ingeniør-prosjekt som vil prøve å utvikle små romskip som kan nå andre solsystem. Prosjektet ble annonsert 12. april 2016 i New York. Den russiske entreprenøren Yuri Milner og kosmologen Stephen Hawking er styremedlemmer og drivkraften bak dette.

Konseptet går ut på å sende av ut 1000 centimeterstore “romskip” som akselereres ved hjelp av kraftige laserstråler mot lysseil festet til “skipene”. Fartøyene vil ha innebygde kameraer som vil kunne fange opp detaljer ved målet (f.eks. eksoplaneten Proxima Centauri B som ble oppdaget i 2016). Her er en oversikt over forventet hvor lang tid slike ferder vil ta (tabellen er hentet fra Wikipedia):

 

 

Pr. i dag ser det mørkt ut om man vil forflytte mennesker til andre solsystem. Man skal imidlertid ikke undervurdere den menneskelige oppfinnsomhet. Det er bare 214 år siden damplokomotivet så dagens lys. Siden har vi forflyttet oss stadig raskere.

Å ta et veddemål på at vi vil kolonisere eksoplaneter vil neppe være regningssvarende. Da ville man i tilfelle måtte ha en forventet levealder på flere hundre år om man skulle ha håp om å innkassere noen gevinst.

 

Linker:

Breakthrough Starshot

Yuri Milner

Eksoplanet

 

 

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]