A man puts an engagement ring on a woman's finger during a photo opportunity at a jewellery store in Tokyo June 2, 2009. Japanese men are increasingly spending less on diamond engagement rings or not buying them at all, a reflection of the country's sluggish economy and changing views on courtship and marriage. Picture taken June 2, 2009. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN BUSINESS SOCIETY)
Del saken
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  

Flere menn av pakistansk opprinnelse, oppvokst i Norge, gifter seg med kvinner fra foreldrenes hjemland, får barn med dem og dumper dem i Pakistan. Noen av kvinnene blir fratatt både pass og penger, andre blir nærmest gjort til slave hos svigerfamilien, og noen blir også utstøtt fra sin egen familie. Mannen gifter seg gjerne på nytt i Norge og lever her med sin kone nummer to.

Opplysningene kommer frem i en rapport fra januar 2017, «Arbeidet med konsulær-,utlendings-, politi- og integreringssaker ved ambassaden i Islamabad: Erfaringer, utfordringer og anbefalinger».

Kvinnen i pakistansk kultur bærer en stor bør på sine skuldre. Om hun ikke blir gravid blir hun gjerne klandret for det og føder hun et jentebarn er heller ikke det bra nok for mange familier.

– Det er helt vanlig at kvinner som kommer til Norge gjennom ekteskap, blir truet av mannen og hans foreldre hvis de ikke gjør som forventet. Kvinner blir truet med tvangsretur, å bli fratatt barna, å aldri få se barna igjen, sier en kvinne til Aftenposten.

Kvinnen, som er anonym, forteller Aftenposten at hun er blitt utsatt for et voldsomt sosialt og psykisk press. Hun ble ikke gravid. I norskpakistanske miljøer er presset på å få barn, særlig guttebarn, sterkere enn blant den øvrige befolkningen. Hun fødte til slutt en datter, men det var ikke grunn nok for feiring, i følge svigermor.

Dette presset på å føde guttebarn er en holdning de fleste her til lands mest er vant med fra historiske dokumentarer. De fleste av oss opplever ikke noe press på å få barn og vi blir ikke klandret av våre nærmeste for å ha født en datter. I mange innvandrermiljøer står imidlertid kollektivet mye sterkere enn hos den øvrige befolkningen. Du skal gjøre som dine foreldre, du skal gjøre som dine fettere og kusiner. Det er viktig for familiens ære og anseelse at du kjenner din rolle. Å føde sønner er kvinnens fremste rolle i noen av disse miljøene, også i Norge 2017.

Menn som ulike grunner ikke er fornøyd med kona i Norge, skaffer seg en ny når han oppholder seg i Pakistan.

– Denne praksisen sier noe om hvor sterk denne kulturen og disse tradisjonene er. Når dette fortsatt skjer, er det fordi flere i de pakistanske miljøene vet om det uten å ta avstand fra det, sier politiinspektør Nina Karstensen Bjørlo til Aftenposten. Hun er leder for felles enhet forebygging i Sør-Øst politidistrikt og returnerte nylig til Norge etter 3 år i Pakistan. Hun er en av forfatterne av rapporten og har i en årrekke jobbet mot tvangsekteskap og æresrelatert vold.

Fem medarbeidere ved den norske ambassade i Islamabad meldte tidligere i år at det foregår flerkoneri blant noen norsk-pakistanske menn. Får de barn i Pakistan, kan barna komme til Norge, men ikke kone nummer to, da flerkoneri er ulovlig i Norge.

I følge UDI er det ikke straffbart for en gift norsk statsborger å inngå flere ekteskap når dette ikke er straffbart i landet ekteksapet inngås i. Flerkoneri er tillat i land som Pakistan og Somalia.

– Slik vi leser den nye straffeloven, så er det ikke straffbart for en norsk borger å inngå ekteskap med flere i utlandet når dette ikke er straffbart i inngåelseslandet. I Pakistan og Somalia som det vises til her, er det lov å inngå ekteskap med flere, og om en norsk borger gjør det kan han ikke straffes, dette skriver enhetsleder i UDI, Rolf Anthonisen i en en e-post til Nettavisen for omtrent en uke siden.

 

 

 

 

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]