(FILES) This file photo taken on September 11, 2015 in Barcelona shows demonstrators unfolding a big "Estelada" (pro independence Catalan flag) during celebrations of Catalonia's National Day, Diada. The president of Spain's Catalonia region vowed on September 09, 2017 to press ahead with an independence referendum, that Madrid insists would be illegal, calling for mass demonstrations next week in support of a split. After sparking Spain's deepest political crisis in 40 years this week by voting to push ahead with the referendum, Catalonia's separatist-controlled regional parliament upped the ante by passing a bill early on September 8, 2010 outlining a transition to a possible independent republic. / AFP PHOTO / GERARD JULIEN
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Spania-ekspert Marcus Buck tror konflikten om Catalonia på sikt vil munne ut i grunnlovsendringer og innføring av en ordentlig føderalstat. 

– Det blir helt sikkert masse bråk og konflikt på veien dit, sier Buck til NTB.

Han er likevel ikke i tvil om hva han ser på som den naturlige veien ut av striden om Catalonia.

– Det som må skje, og som sannsynligvis kommer til å skje, er at man på sikt får en ny og omarbeidet grunnlov i Spania, sier Buck, som leder Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

– Spanjolene kan da få en ordentlig føderalstat, i stedet for hybridordningen de har i dag.

Veikart

Det første som må skje, mener Buck, er at regjeringen i Madrid må innse at konflikten om Catalonia er et politisk problem, og ikke bare et spørsmål som kan overlates til rettsapparatet.

– Det må tegnes opp et veikart for en grunnlovsreform, sier han.

Én måte å gjøre det på vil være å holde en folkeavstemning i hele Spania der velgerne får ta stilling til om de ønsker en grunnlovsreform. Deretter må den nye grunnloven utarbeides, før katalanerne til slutt får holde en egen folkeavstemning om ordningen som skal gjelde for dem.

– Da kan man se for seg en føderasjon à la den tyske eller den østerrikske, sier Buck.

Nyvalg?

Statsviteren ser ikke bort fra at statsminister Mariano Rajoy og hans konservative parti PP kan falle på veien.

– Situasjonen har fått sitt eget momentum. Det kan være at det må skrives ut nyvalg, sier Buck.

Rajoy leder i dag en mindretallsregjering med støtte fra det liberale partiet Ciudadanos og enkelte andre folkevalgte. Ifølge Buck er det fullt mulig at Rajoy nå får et mistillitsforslag mot seg. Et slikt mistillitsforslag kan raskt få støtte fra partier som ikke støtter uavhengighet for Catalonia.

– Veldig mange på venstresiden i Spania som ikke er for uavhengighet, fisker nå i rørt vann. Spørsmålet er hvordan dette vil utspille seg, sier Buck.

Tror på prosess

Det er også mulig at toneangivende politikere i PP tar signalene og sier seg villige til å forhandle om reformer, mener han.

– Så får man i gang en prosess.

Buck tror samtidig at mange katalanere oppfatter det som nå skjer, som et spill for galleriet fra separatistenes side. En grunn kan være at katalanske ledere ønsker å dreie søkelyset vekk fra ubehagelige korrupsjonssaker.

Han påpeker videre at mange katalanske næringsdrivende er mot full uavhengighet, ettersom de er helt avhengige av markedene i resten av Spania.

(©NTB)
NTB-Johan Falnes

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]