Russian President Vladimir Putin (center R) and Saudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz Al Saud (center L) attend a welcoming ceremony ahead of their talks at the Kremlin in Moscow on October 5, 2017. / AFP PHOTO / POOL / Yuri KADOBNOV
annonse
annonse

Kong Salman av Saudi-Arabia er nå på det første statsbesøket av en sittende saudiarabisk monark til Russland noensinne. Russland og Saudi Arabia har et langt og vanskelig historisk forhold, som kongen nå angivelig ønsker å forbedre. I Russland håper Salman på mer forståelse for kongerikets utenrikspolitikk i Midtøsten, som er under sterkt press etter den katastrofale og dyre intervensjonen i Yemen og den intense og kostbare regionale maktkampen med erkerivalen Iran.

I følge Bruce Riedel, en ekspert på politikk på den arabiske halvøy, kommer Salman til å ”få mer sympati enn handlinger” fra Russlands side. Landene kommer til å diskutere fremtiden til Syria, samt Irans ekspansive politikk for å øke sin innflytelse i Midtøsten og Teherans støtte for sjiamilitser som houthiene og Hezbollah. Men Saudi-Arabias og Russlands interesser i Midtøsten divergerer for mye til at partene kan komme til noen endelig forståelse eller enighet: Ikke bare støtter landene motstridende parter i Syria-konflikten, men Moskva deler også flere strategiske interesser med Iran og har et relativt godt forhold til landet på mange områder.

Selv om kong Salmans besøk til Russland er historisk, vil det ikke bære mange frukter. Riyadh vil således møte lite forståelse for sine bekymringer i Moskva.

annonse

Les mer:

Al Monitor. King Salman Goes to Russia, 4 oktober 2017.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon