Strasbourg 20020916. Høringssalen i Den Europeisk Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
Del saken
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg forbyr ikke utvisning av kriminelle utlendinger, det sier en seksjonspresident ved Den Europeiske Menneskerettighetsdomstol til den danske avisen Berlingske.

Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen diskuteres for tiden heftig i Danmark, dette i kjølvannet av dommer som mange dansker oppfatter som urimelige.

Artikkel 8 i konvensjonen, som er dansk lov, beskytter retten til privat- og familieliv. Da dansk høyesterett sist sommer bestemte at serieforbryteren Gimi Levakovic ikke skulle sendes ut, var det denne loven de viste til. Levakovic har små barn bosatt i Danmark.

Dansk Folkeparti, ved partiformann Kristian Thulesen Dahl, har tidligere krevet et forbehold for internasjonale konvensjoner hva gjelder utenlandske statsborgere.  Den danske regjeringen har varslet tiltak mot kriminelle utlendinger. Målet er å bruke det danske formannskapet i Europarådet i november på å utfordre konvensjonen.

Den islandske juristen og seksjonspresident ved Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen, Robert Spano, har fulgt den danske debatten. Han er sjef for den seksjonen som behandler de danske sakene.

-Den måten man omtaler sakene på er meget generisk. Men forskjellen på sakene er ofte enorm. Det kan være en mann som kom til landet fem måneder gammel og en som kom som 20-åring. Menneskerettighetene sier at man skal skille mellom sakene og se på dem individuelt, sier Spano i et intervju med Berlingske.

På spørsmål om danske myndigheter i større grad vil ha anledning til å sende kriminelle utlendinger ut, uten at beslutningen omprøves, svarer Spano slik:

– Jeg er ikke i en posisjon, hvor jeg kan diktere hva en dansk dommer skal gjøre. Menneskerettighetsdomstolen kan si følgende: Når de danske dommerne beskjeftiger seg med et menneskerettighetsspørsmål, fordi konvensjonen er gjort til en del av dansk rett ved lov i Danmark, så må den danske dommer se på de generelle objektive kriteriene som kommer av vår rettspraksis. For eksempel familieforhold. Det er heretter opp til danske dommere å foreta en avveining og treffe en avgjørelse. Å påstå at Menneskerettighetsdomstolen generelt lukker døren for beslutninger om å utvise kriminelle utlendinger kommer ikke av vår rettspraksis – det er ikke en korrekt beskrivelse.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]