Shi'ite Popular Mobilization Forces (PMF) and Iraqi army members gather on the outskirts of Hawija, Iraq October 4, 2017. REUTERS/Stringer
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Irakiske styrker sier de har gjenerobret sentrum av Hawija, den siste større IS-kontrollerte byen i Irak.

Irakiske regjeringssoldater, politi og paramilitære styrker «frigjorde hele sentrum av Hawija og fortsetter frammarsjen», sier generalløytnant Abdel Amir Yarallah.

Regjeringshæren og allierte styrker innledet med støtte fra den USA-ledede koalisjonen offensiven mot IS-bastionen i september. Onsdag meldte styrkene at de hadde kjempet seg inn i byen og torsdag ble ifølge Yarallah sentrum erobret.

Når Hawija faller, gjenstår bare små utposter av det enorme landområdet som den ytterliggående islamistgruppa erobret i Irak i 2014.

FN sa tirsdag at 12.500 personer hadde flyktet fra Hawija siden offensiven startet. FNs humanitære kontor anslår at så mange som 78.000 sivile er igjen i byen. Humanitære organisasjoner har gjort klar leirer og krisesentre som har kapasitet til 70.000 mennesker.

Hawija ligger 230 kilometer nord for Bagdad. Byen har vært en opprørsbastion helt siden den amerikanske invasjonen i 2003 og har blitt kalt «Iraks Kandahar», en henvisning til byen som ligger i Talibans kjerneområde i Afghanistan.

Befolkningen i Hawijas er overveiende sunnimuslimsk, og mange har dyp mistro til så vel sjiamuslimene i regjeringen i Bagdad som kurderne som er i flertall i tilgrensende områder til Hawija.

(©NTB)
NTB-AFP

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]