Mytilene, Hellas 20160419. Beboerne, voksne som barn, i Moria-leiren på Lesvos holdes inne bak piggtråd, høye gjerder og vakter og kan ikke gå ut som de vil. Flertallet her skal returneres til Tyrkia. Ifølge de som driver leiren er mange av de som holdes der frustrert over situasjonen og at det tar lang tid å få behandlet sin sak. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Polen vil ikke akseptere flyktninger fra muslimske land, til tross for det løftet som ble gjort av den tidligere polske regjeringen om å gjøre det. Det slår det polske utenriksministeren Jan Dziedziczak fast i et intervju med en polsk avis, sitert av UAWIRE og den svenske nettavisen Fria Tider. “Beslutningen er bindende, vi vil ikke akseptere flyktninger fra muslimske land. Vi, som regjering, som politikere, bare implementerer hva vårt samfunn ønsker fra oss, hva vi er forpliktet til å gjøre av våre borgere,” sier Dziedziczak.

Han minner om at den forrige statsministeren i Polen, Ewa Kopacz og PO-PSL-koalisjonen (Civic Platform – Polish Peasants Party) ble enige om å godta flyktninger i september 2015, mens opposisjonspartiet Lov og rettferdighetspartiet (PiS) motsatte seg det.

Dziedziczak bemerker at et betydelig antall flyktninger fra sør er menn. “Dette er økonomiske innvandrere som er på utkikk etter et komfortabelt liv her,” mener han.

Høsten 2015 lovet Kopacz-regjeringen å godta 7000 flyktninger fra Midtøsten og Nord-Afrika som en del av distribusjonen av 160 000 flyktninger blant EU-landene. Deretter nektet den nye regjeringen til Beata Szydło å gjøre det, begrunnet med sikkerhetshensyn. EU-kommisjonen forsøker for tiden å gjøre Polen, sammen med Tsjekkia og Ungarn, juridisk ansvarlig for å nekte å godta flyktninger fra sør.

Aftenposten skrev onsdag at bare tre land så langt har fulgt opp EU-vedtaket om fordeling av de 160 000 flyktningene. Best i ja-til-innvandrings-klassen er Norge, sammen med Liechtenstein og Malta. Norge var sågar ikke forpliktet til å delta i ordningen, siden vi ikke er medlem av EU, men den norske regjeringen valgte å delta frivillig. Flere land har ifølge Aftenposten tatt imot deler av kvotene sine, men i sum er bare rundt 30 000 av de 160 000 flyktningene som har oppholdt seg i Middelhavslandene omfordelt.

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]