Svalbard 20120308. Barentsburg sett fra helikopteret da utenriksminister Jonas Gahr Støre og EUs utenrikssjef Catherine Ashton fløy fra Longyearbyen til Ny-Ålesund for å besøke klimaforskere, under deres to dagers tur på Svalbard. Foto: Berit Roald / Scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Norsk politikk på Svalbard kan føre til militær konfrontasjon, skriver det russiske forsvarsdepartementet i en rapport ifølge den russiskavisen Kommersant.

annonse

Annonse

Avisen har snakket med flere kilder i forsvarsdepartementet som bekrefter at russiske myndigheter ikke er fornøyde med Norges svalbardpolitikk, skriver The Barents Observer.

Det har lenge vært uenigheter mellom Norge og Russland om blant annet Svalbardtraktaten, og ifølge avisen anser departementet Svalbard for å være det stedet en konfrontasjon mellom Russland og NATO er størst.

annonse

Annonse

Rapporten understreker at norske myndigheter vil ha «absolutt nasjonal jurisdiksjon over Svalbard og den maritime sonen rundt på 200 nautiske mil».

annonse

Annonse

Andre steder de tror militær konfrontasjon kan skje, er på den omstridte øygruppen Kurilene, som både Japan og Russland krever råderett over, og Azovhavet. Dette havet grenser både mot Ukraina, Russland og den russisk-okkuperte Krim-halvøya.

(©NTB)


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: