FALUN, SVERIGE 20170501. Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Økende tendenser til radikalisering i form av nynazisme og islamisme og medfølgende terroraksjoner gjør at enkelte europeiske land utreder eller foretar endringer i sin terrorlovgivning. Hos vårt naboland i øst stilles det spørsmål ved hvorfor bombeangrep utført av nazister fra Nordisk Motståndsrörelse ikke faller under terrorlovgivningen og i Frankrike har politikerne i parlamentet vedtatt en ny lov, en lov som gir Frankrike rett til å stenge moskéer.

Svenska Dagbladet og Aftonbladet har utført en granskning av det svenske nazistmiljøet i kjølvannet av dommen for de tre bombeangrepene som ble utført av nazister i Gøteborg. Et av funnene de har gjort er at 58 av de 84 av de granskede nazistene vært dømt for lovbrudd.

Problemstillingen som reises hos vår nabo i øst er hvorfor nazistene som ble dømt for bombeangrepene ikke også ble tiltalt for terror. I følge loven er terror “å fremprovosere alvorlig frykt hos en befolkning eller en befolkningsgruppe”. Aktoratet har bedømt at asylsøkere ikke er å betrakte som befolkningsgruppe.

Justis- og innenriksministeren Morgan Johansson mener det er åpenbart at det finnes uklarheter og har satt i gang en utredning som ifølge Aftonbladet skal være ferdig i 2019.

Frankrike

Det er ikke bare i Sverige økt radikalisering fører til endringer i lovverk og utredninger. I Frankrike har Nasjonalforsamlingen stemt igjennom en ny terrorlov som gjør det mulig for myndighetene å stenge moskéer. Loven ble vedtatt av en stor majoritet i det franske parlamentet. Hele 415 stemte for, kun 127 stemte imot. Loven skal etter planen tre i kraft 1. november.

Frankrikes innenriksminister Gerard Collomb beskriver den nye loven som “et varig svar på en varig trussel”. Beslutningen har imidlertid fått kritikk av menneskerettighetsorganisasjoner.

Emmanuel Dauoud, medlem av den internasjonale føderasjonen for menneskerettigheter kaller loven “en krenkelse av individuelle rettigheter i en størrelsesorden man aldri tidligere har sett”. Politiet kommer til å ha større spillerom for å gjennomføre spontane ID-kontroller.

 

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]