Tysk storspion slapp fengsel

Tidligere toppspion Werner Mauss og advokat Reiner Hamm. AFP PHOTO / dpa / Ina Fassbender / Germany OUT

En tidligere tysk toppspion, kjent under kallenavnet James Bond, er funnet skyldig i omfattende skatteunndragelse, men han slipper å gå i fengsel.

En domstol i Bochum fant det bevist at den 77 år gamle tidligere toppspionen Werner Mauss gjennom flittig bruk av falske identiteter og skatteparadis har unndratt over 130 millioner kroner i skatt.

Aktor la ned påstand om seks år og tre måneders fengsel for Mauss, men han slapp med to års betinget fengsel.

Mauss har siden 1970-tallet vært involvert i en rekke tyske etterretningsoperasjoner, blant dem den som ledet til pågripelse av et av medlemmene av den venstreekstreme Baader-Meinhof-banden i Aten.

Mauss var også sentral i forhandlingene med Hizbollah-militsen om frigivelse av vestlige gisler i Libanon, og han greide med flittig bruk av falske identiteter å infiltrere og avsløre internasjonale bander som smuglet diamanter og narkotika.

Etterforskerne kom på sporet av Mauss etter at et av dekknavnene han benyttet som agent, ble funnet på en liste over kontohavere hos den sveitsiske privatbanken UBS.

Navnet hans skal også ha dukket opp i de såkalte Panama-papirene, som avdekket hvordan mange har opprettet fiktive selskap i skatteparadiset Panama for å unndra skatt.

NTB-DPA
(©NTB)


Publisert: okt 5, 2017 @ 2:24 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.