Ex-German secret Agent Werner Mauss (L) stands next to his attorney Reiner Hamm at the start of his trial in the courtroom of the District Court in Bochum, western Germany on September 26, 2016. The prosecution alleges that the 76-year-old ex-agent have possessed foundations abroad under code names and did not taxe their incomes. / AFP PHOTO / dpa / Ina Fassbender / Germany OUT
annonse
annonse

En tidligere tysk toppspion, kjent under kallenavnet James Bond, er funnet skyldig i omfattende skatteunndragelse, men han slipper å gå i fengsel.

En domstol i Bochum fant det bevist at den 77 år gamle tidligere toppspionen Werner Mauss gjennom flittig bruk av falske identiteter og skatteparadis har unndratt over 130 millioner kroner i skatt.

Aktor la ned påstand om seks år og tre måneders fengsel for Mauss, men han slapp med to års betinget fengsel.

annonse

Mauss har siden 1970-tallet vært involvert i en rekke tyske etterretningsoperasjoner, blant dem den som ledet til pågripelse av et av medlemmene av den venstreekstreme Baader-Meinhof-banden i Aten.

Mauss var også sentral i forhandlingene med Hizbollah-militsen om frigivelse av vestlige gisler i Libanon, og han greide med flittig bruk av falske identiteter å infiltrere og avsløre internasjonale bander som smuglet diamanter og narkotika.

Etterforskerne kom på sporet av Mauss etter at et av dekknavnene han benyttet som agent, ble funnet på en liste over kontohavere hos den sveitsiske privatbanken UBS.

Navnet hans skal også ha dukket opp i de såkalte Panama-papirene, som avdekket hvordan mange har opprettet fiktive selskap i skatteparadiset Panama for å unndra skatt.

annonse

NTB-DPA
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon