A police officer guards the cornered off domestic flight terminal at the Landvetter airport near Gothenburg, Sweden March 31, 2016. One of Sweden's biggest airports will reopen after authorities found suspicious plastic bags in the domestic terminal did not contain any dangerous objects, police said on Thursday. REUTERS/Frida Winter / TT News Agency ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. NO COMMERCIAL SALES.
annonse
annonse

Mannen som ble pågrepet på Landvetter ved Göteborg torsdag, var i besittelse av sprengstoffet TATP, ifølge Aftonbladets kilder.

Politiet vil ikke bekrefte opplysningene, men sier mannen i 20-årene var på vei til et annet EU-land da han ble pågrepet. TATP er et sprengstoff som er blitt brukt i flere terrorangrep, og som er kjent for å være svært ustabilt.

– Jeg har ingen opplysninger om hva slags stoff det er. Om jeg hadde hatt det, så hadde jeg nok ikke sagt det, sier politiets pressetalsperson Peter Adlersson til Aftonbladet fredag.

annonse

Det var like før klokka 8 torsdag morgen at politiet fikk melding om et mistenkelig funn etter at instrumentene i sikkerhetskontrollen slo alarm på Landvetter. En mann i 20-årene ble pågrepet.

En ikke navngitt kilde med innsyn i saken, sier til avisa at mannen hadde flere pakker med sprengstoffet TATP på seg da han ble pågrepet.

Politiets teknikere undersøkte den mistenkelige gjenstanden og fraktet den etter hvert bort. Politiet ville ikke si hva slags gjenstand det er snakk om.

Sperret avgangshall

TATP er svært eksplosivt og har fått tilnavnet «Satans mor» fordi det kan detoneres lett. Det er svært følsomt for varme, friksjon og mekaniske støt. Sprengstoffet er enkelt å framstille og har blitt brukt i flere IS-angrep.

annonse

Politiet rykket ut til Landvetter og sperret av deler av avgangshallen. Først i 13-tiden torsdag ble sperringene fjernet og flyplassen åpnet for trafikk igjen.

Den pågrepne mannen er ifølge Aftonbladet utenlandsk statsborger.

– Vi går ikke inn på nasjonalitet, men nøyer oss med å si at han skulle reise til et annet EU-land, sier Adlersson til avisa.

Analyserer eiendeler

Mannen er siktet for planer om en handling som medfører fare for liv og helse eller store materielle ødeleggelser.

– Vi har beslaglagt hans eiendeler og arbeider med å analysere dem og den antatt farlige gjenstanden, sier Adlersson til Aftonbladet fredag.

annonse

Ifølge Aftonbladets kilde hadde mindre mengder av sprengstoffet lekket da mannen sammen bagasjen ble brakt til politistasjonen i Göteborg. Heller ikke det vil Adlersson kommentere.

– Sakene hans ble lagt i et rom i påvente av at bombeteknikere skulle gå gjennom dem. Det var ikke dramatisk i det hele tatt, sier han.

Flytrafikken på Landvetter ble ikke påvirket av torsdagens hendelse, som fant sted i Göteborg-flyplassens gamle innenrikshall, ifølge Swedavia.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon