Liten gutt går tur med far. Første skritt. Hånd i hånd med pappa. Alenefar. Enslig far. Trygghet. Omsorg. Alenepappa. Pappaperm. Pappapermisjon. Dongeri. Jeans. Krøller. First steps of a little boy Foto: Jan Haas / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT
Del saken
  •  
  •  
  •  

Barn som vokser opp uten sin far er mer utsatt for stress. Det fremkommer i en amerikansk studie gjort av AAP (American Academy of Pediatrics) som viser at barn som av ulike grunner mister kontakten med sin far sliter med helsemessige og adferdsmessige konsekvenser.

Studien er utført ved å måle telomere i menneskets spytt, samt mors rapportering om tapet av far, og polymorfismer i gener relatert til signalisering av serotonin og dopamin. En telomer er et område med små repeterte sekvenser i enden av et kromosom. Hver gang en celle deles, forkortes også telomeren. Det betyr at en som er utsatt for stress eller traumer får kortere telomere.

Resultatene viser at barna som mistet kontakten med sin far hadde 14% kortere telomere. Tap av far som følge av død hadde størst innvirkning på barnets telomere (16%), fulgt av fengsling (10%) og skilsmisse (6%). Effekten er 40% større for gutter.

Tidligere undersøkelser har indikert at kortere telomere er assosiert med en høyere risiko for hjerte- og karsykdommer og kreft, i tillegg til stress eller traumer.

Les mer:

Makhijani, Pooja. At the cellular level, a child’s loss of a father is associated with increased stress. Medicalxpress, July 18, 2017.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]