Oslo 20160412. Eva Kristin Hansen (Ap) vil ha en gjennomgang av nasjonale tiltak for å nå ambisjonen om 1,5 graders oppvarming. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Arbeiderpartiet utfordrer Høyres sittende stortingspresident Olemic Thommessen og fremmer Eva Kristin Hansen som motkandidat.

– Jeg er ønsket av partiet mitt, og jeg er veldig glad for å være kandidat for Arbeiderpartiet. Så er vel sjansen for å bli valgt noe usikker, sier Hansen til NTB.

Venstre og KrF har langt på vei signalisert at de uansett vil stemme sammen med regjeringspartiene, noe som i så fall vil sikre en ny periode for Thommessen.

Ønsket samlende

Det hører med til sjeldenhetene at det fremmes en motkandidat når Stortinget skal stemme over hvem som skal være stortingspresident – en stilling som i rang står som nummer to etter kongen.

– Vi hadde i det lengste håpet at Høyre ville finne fram til en kandidat som kunne være samlende. Altså at flertallet fremmer en kandidat som også mindretallet kunne slutte seg til. Etter den sterke kritikken fra et samlet Storting rett før sommeren mot presidentskapet, så hadde Høyre nå muligheten til å finne fram til en ny kandidat. Når de likevel fremmer forslag på den sittende presidenten, kan ikke vi være med på det, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Eneste kvinne

Eva Kristin Hansen har representert Sør-Trøndelag på Stortinget siden 2005, og tar altså fatt på sin tredje periode som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Hun har vært medlem av arbeids- og sosialkomiteen, utenriks- og forsvarskomiteen og energi- og miljøkomiteen.

Hansen sier til NTB at det ikke er bra at hun ligger an til å bli eneste kvinne i presidentskapet.

– Det er ganske spesielt med tanke på Stortingets ansikt utad at samtlige partier bortsett fra Ap fremmer forslag på menn. Også internasjonalt er det bemerkelsesverdig, sier Hansen.

MDG og SV

I forkant av det konstituerende stortingsmøtet lørdag melder SV og Miljøpartiet De Grønne at de kommer til å stemme for Arbeiderpartiets kandidat:– SV er glad for at Ap har bestemt seg for å stille motkandidat. Vi er overrasket og skuffet over at Høyre foreslår gjenvalg av den sittende presidenten, all den tid det er tradisjon for at det fremmes en samlende kandidat, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Stortingsrepresentant Une Bastholm for De Grønne er bekymret over kjønnsbalansen i presidentskapet, og MDG vil derfor stemme for Hansen. MDG har tidligere vært skeptisk til Thommessen, men stemte ikke for mistillit mot ham før sommeren.

NTB-Jon Even Andersen og Birgitte Iversen

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]