Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, med en tegning av logoen til Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN, som er vinner av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Arbeiderpartiet bør holde fast ved det som har vært den norske linjen i spørsmålet om atomvåpen, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Et forbud som det som er framforhandlet i FN, avskaffer ingen atomvåpen, sier Solberg.

Men fra fredsprisvinner ICANs leder Beatrice Fihn er beskjeden klar: Hun vil se en norsk signatur på traktaten om forbud mot atomvåpen.

– Det er på tide at vi slutter å akseptere disse våpnene. De er umoralske, umenneskelige og nå også ulovlige under denne avtalen, sier Fihn til NTB.

– Om man er en humanitær aktør, slik Norge vil være, er det ikke akseptabelt å true med å bruke atomvåpen, fortsetter hun.

Ny strid

Den nye traktaten om forbud mot atomvåpen ble stemt fram av 122 land i FN i sommer, og traktaten er nå åpnet for undertegning. Men Norge stemte mot og har ikke satt sin signatur på den.

Nå setter fredagens fredspristildeling ny fart i diskusjonene på Stortinget. Allerede tirsdag vil SV fremme et forslag om at Norge signerer FN-traktaten.

Forslaget kan få flertall med Arbeiderpartiets stemmer.

– Min oppfordring til Arbeiderpartiet er å holde fast ved det som har vært vår linje: Skal vi få vekk atomvåpen, så må det skje gjennom avtaler som landene som har atomvåpen, deltar i, sier statsministeren.

Advarer

SV-leder Audun Lysbakken mener fredspristildelingen til ICAN kommer ubeleilig for Solberg og sier den øker presset på regjeringen og Stortinget.

Solberg advarer på sin side Ap-leder Jonas Gahr Støre mot å støtte forslaget fra SV.

– Det er viktig at Arbeiderpartiet husker at den kjernefysiske strategien som NATO bygger på, ble utformet under den rødgrønne regjeringen.

Forsvarer

Solberg mener fredspristildelingen er «fortjent» og sier hun ikke opplever tildelingen som en kritikk av den norske regjering. Hun forsvarer beslutningen om ikke å signere FN-traktaten og kaller Nobelkomiteens begrunnelse «reflektert».

– Norge deler ambisjonen og ønsket om en verden fri for atomvåpen. Men vi kommer ikke til å støtte forslag som svekker NATO, sier hun.

Ingen automatikk

På spørsmål fra NTB om Arbeiderpartiet vil slutte opp om SVs forslag i Stortinget, svarer Ap-leder Jonas Gahr Støre at det «er ingen automatikk i det».

– Det er ikke vanlig for Arbeiderpartiet å pålegge en regjering å stemme for en konvensjon som er vedtatt i FNs hovedforsamling. Det må regjeringen gjøre vurderinger av, framholder han.

Tidligere på dagen kritiserte Støre regjeringen i sterke ordelag for ikke å ha vært aktiv nok i nedrustningsarbeidet.

– FN-konvensjonen ble vedtatt i en prosess hvor Norge valgte å trekke seg ut. Det beklager vi. Vi kunne ha påvirket prosessen, utdyper han overfor NTB.

Til Stortinget

Ap mener regjeringen bør møte i Stortinget og redegjøre for sitt syn på atomvåpenforbudet og de internasjonale prosessene.

– Regjeringen må forklare hvordan den vil arbeide for det som er Stortingets klare mening, nemlig en norsk pådriverrolle for et atomvåpenforbud, sier Støre.

Under et kort pressemøte fredag gikk Solberg langt i å utelukke en ny norsk kurs den kommende stortingsperioden.

– De to partiene som sitter i regjeringen, har et klart og tydelig standpunkt. Forhandlingene må ha med seg landene som har atomvåpen, sier hun.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]