(From L) Nuclear disarmament group ICAN coordinator Daniel Hogstan, executive director Beatrice Fihn and her husband Will Fihn Ramsay pose with a banner bearing the group's logo after ICAN won the Nobel Peace Prize for its decade-long campaign to rid the world of the atomic bomb as nuclear-fuelled crises swirl over North Korea and Iran, on October 6, 2017 in Geneva. With the nuclear threat at its most acute in decades, the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, which on October 6 won the Nobel Peace Prize, is urgently pressing to consign the bomb to history. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
annonse

Fredag ble Nobels fredspris tildelt Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) for deres arbeid for å sette søkelyset på de katastrofale humanitære konsekvensene av bruk av atomvåpen, og for deres innsats for å oppnå en avtale for forbud mot slike våpen. Vinneren har som mål å avskaffe verdens nær 15 000 atomvåpen.

Norges Fredsråd omtaler ifølge NTB årets vinner som tidenes mest solide fredspris. I rekke med dem stiller en rekke fredsforskere, eksperter og politikere seg. Fra den svenske professoren i konflikt- og freds-studier Peter Wallensteen, til Norges opposisjonsleder Jonas Gahr Støre.

Mange mener årets tildeling er løftet som trengs for en pris som i det siste har havnet i skyggen av kontroverser, det være seg spørsmål om tildelingens legitimitet når prisen gis til statsledere, som har vært eller blir innblandet i kontroverser og bruk av militær makt. Barack Obama er et slikt eksempel. Eller som når tidligere prisvinner Aung San Suu Kyi bivåner det mange mener er et regelrett folkemord på Rohingya-folket i Myanmar.

annonse

Aung San Suu Kyi ble senest i går møtt med sterk kritikk fra rockestjerne og fredsaktivist Bob Geldof. “Det gjør meg kvalm, at på denne scenen sitter noen av de mest fantastiske mennesker som har kjempet for rett, fred og likeverd i verden, samtidig sitter en av Nobelprisens tidligere vinnere i Myanmar og skjemmer dem, skjemmer dem alle. Personen som mottok en av de største prisene mennesker kan gi hverandre (…) blir en av de store etniske rensere på vår planet. Det er uverdig.”

Dette uttalte Geldof til stående applaus på konferansen One Young World i Bogotá, Colombia hvor jeg som Resetts utgående reporter stiller. Bak ham på scenen satt tidligere fredsprisvinnere Kofi Annan, Mohammad Yunus, Tawakkol Karman og Juan Manuel Santos, Colombias president som mottok fjorårets fredspris.

Årets pris unnslipper dog ikke kritikk. Carl Bildt, tidligere statsminister i Sverige skriver på twitter at utdelingen blir for tannløs og sier prisen burde ha gått direkte til atomavtalen med Iran som oppnådde noe konkret. Nobelinstituttets tidligere direktør Geir Lundestad opplever prisutdelingen som en direkte kritikk av Norge, NATO og landene som står utenfor FN-traktaten om forbud mot atomvåpen, som ble signert av 53 land og som til nå har blitt ratifisert av 50.

annonse

Norges tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg sier til NTB at NATO og ICAN deler målet om en verden fri for atomvåpen, men er motstander av traktaten og forbudet mot atomvåpen. Han mener NATOs hovedfokus er å bevare freden, men at en traktat om forbud mot atomvåpen reelt sett likevel ikke gjør at man nærmer seg en verden uten atomvåpen.

Tildelingen oppleves også som et direkte signal til Nord Korea og Donald Trump om at de må skjerpe seg etter de siste ukenes anspente situasjon. Slik sett er dette en utdeling som ser like mye fremover som bakover. Det er en pris ment å skulle påvirke.

Så gjenstår det å se hvor mye innflytelse en gruppe stortingsutnevnte nordmenn har. Men dette er likevel en dag hvor Oslo og Norge er i verdensnyhetene. Det kan vi jo uansett glede oss over.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse