LAndvetter. Bombhot och värdetransportrån. Evakuerade till inrikeshallen
annonse
annonse

En tysk mann i 20-årene er mistenkt for terror etter at han ble pågrepet på Landvetter ved Göteborg med sprengstoffet TATP i bagasjen, ifølge svenske medier.

Politiet vil ikke bekrefte opplysningene, men sier mannen i 20-årene var på vei til et annet EU-land da han ble pågrepet. TATP er et sprengstoff som er blitt brukt i flere terrorangrep, og som er kjent for å være svært ustabilt.

– Jeg har ingen opplysninger om hva slags stoff det er. Om jeg hadde hatt det, så hadde jeg nok ikke sagt det, sier politiets pressetalsperson Peter Adlersson til Aftonbladet fredag.

annonse

Ifølge flere medier er den mistenkte en tysk statsborger som var på vei til et annet land i EU. Han er nå siktet for å ha hatt planer om en handling som medfører fare for liv og helse eller store materielle ødeleggelser. Hendelsen på Landvetter etterforskes som forsøk på terrorkriminalitet.

Det var like før klokka 8 torsdag morgen at politiet fikk melding om et mistenkelig funn etter at instrumentene i sikkerhetskontrollen slo alarm på Landvetter. Mannen ble da pågrepet.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo er koblet inn i etterforskningen.

Satans mor

En ikke navngitt kilde med innsyn i saken, sier til Aftonbladet at mannen hadde flere pakker med sprengstoffet TATP på seg da han ble pågrepet.

annonse

Mannens håndbagasje ble låst inn i et eget rom mens han ble avhørt, og politiets teknikere undersøkte etter hvert den mistenkelige gjenstanden og fraktet den bort. Politiet ville ikke si hva slags gjenstand det er snakk om.

TATP er svært eksplosivt og har fått tilnavnet «Satans mor» fordi det kan detoneres lett. Det er svært følsomt for varme, friksjon og mekaniske støt. Sprengstoffet er enkelt å framstille og har blitt brukt i flere IS-angrep.

Politiet sperret av deler av avgangshallen på Landvetter. Først i 13-tiden torsdag ble sperringene fjernet og flyplassen åpnet for trafikk igjen.

Analyserer eiendeler

– Vi har beslaglagt hans eiendeler og arbeider med å analysere dem og den antatt farlige gjenstanden, sier Adlersson til Aftonbladet fredag.

Ifølge Aftonbladets kilde hadde mindre mengder av sprengstoffet lekket ut da mannen sammen med bagasjen ble brakt til politistasjonen i Göteborg. Ifølge flere medier ble alle som satt i arresten på politistasjonen evakuert da lekkasjen ble oppdaget. Heller ikke det vil Adlersson kommentere.

annonse

– Sakene hans ble lagt i et rom i påvente av at bombeteknikere skulle gå gjennom dem. Det var ikke dramatisk i det hele tatt, sier han.

Flytrafikken på Landvetter ble ikke påvirket av torsdagens hendelse, som fant sted i Göteborg-flyplassens gamle innenrikshall, ifølge Swedavia.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon