LAndvetter. Bombhot och värdetransportrån. Evakuerade till inrikeshallen
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En tysk mann i 20-årene er mistenkt for terror etter at han ble pågrepet på Landvetter ved Göteborg med sprengstoffet TATP i bagasjen, ifølge svenske medier.

Politiet vil ikke bekrefte opplysningene, men sier mannen i 20-årene var på vei til et annet EU-land da han ble pågrepet. TATP er et sprengstoff som er blitt brukt i flere terrorangrep, og som er kjent for å være svært ustabilt.

– Jeg har ingen opplysninger om hva slags stoff det er. Om jeg hadde hatt det, så hadde jeg nok ikke sagt det, sier politiets pressetalsperson Peter Adlersson til Aftonbladet fredag.

Ifølge flere medier er den mistenkte en tysk statsborger som var på vei til et annet land i EU. Han er nå siktet for å ha hatt planer om en handling som medfører fare for liv og helse eller store materielle ødeleggelser. Hendelsen på Landvetter etterforskes som forsøk på terrorkriminalitet.

Det var like før klokka 8 torsdag morgen at politiet fikk melding om et mistenkelig funn etter at instrumentene i sikkerhetskontrollen slo alarm på Landvetter. Mannen ble da pågrepet.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo er koblet inn i etterforskningen.

Satans mor

En ikke navngitt kilde med innsyn i saken, sier til Aftonbladet at mannen hadde flere pakker med sprengstoffet TATP på seg da han ble pågrepet.

Mannens håndbagasje ble låst inn i et eget rom mens han ble avhørt, og politiets teknikere undersøkte etter hvert den mistenkelige gjenstanden og fraktet den bort. Politiet ville ikke si hva slags gjenstand det er snakk om.

TATP er svært eksplosivt og har fått tilnavnet «Satans mor» fordi det kan detoneres lett. Det er svært følsomt for varme, friksjon og mekaniske støt. Sprengstoffet er enkelt å framstille og har blitt brukt i flere IS-angrep.

Politiet sperret av deler av avgangshallen på Landvetter. Først i 13-tiden torsdag ble sperringene fjernet og flyplassen åpnet for trafikk igjen.

Analyserer eiendeler

– Vi har beslaglagt hans eiendeler og arbeider med å analysere dem og den antatt farlige gjenstanden, sier Adlersson til Aftonbladet fredag.

Ifølge Aftonbladets kilde hadde mindre mengder av sprengstoffet lekket ut da mannen sammen med bagasjen ble brakt til politistasjonen i Göteborg. Ifølge flere medier ble alle som satt i arresten på politistasjonen evakuert da lekkasjen ble oppdaget. Heller ikke det vil Adlersson kommentere.

– Sakene hans ble lagt i et rom i påvente av at bombeteknikere skulle gå gjennom dem. Det var ikke dramatisk i det hele tatt, sier han.

Flytrafikken på Landvetter ble ikke påvirket av torsdagens hendelse, som fant sted i Göteborg-flyplassens gamle innenrikshall, ifølge Swedavia.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]