Rauma 20171007. Geolog Lars Harald Blikra med status for Veslemannen i Rauma kommune fredag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kaldere vær har ført til avtagende bevegelse i steinformasjonen Veslemannen. Vanntilførselen er stanset, og NVE sier de ikke klarer å utløse et skred.

Etter at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pøste på store mengder vann over fjellpartiet fredag, økte hastigheten i det ustabile fjellet. Hastigheten nådde et maksimum fredag kveld, men har siden avtatt og ble lørdag målt til å være om lag 8 centimeter i døgnet.

– I en kort periode i går hadde vi hastigheter der oppe som tilsvarer 20 centimeter i døgnet, men så roet det seg ned igjen, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE på en pressekonferanse lørdag morgen.

Klokken 12 ble vanntilførselen stanset.

– Vi har besluttet å avslutte vanntiltaket på toppen av Mannen. Vi har fått bra respons fra fjellet med store bevegelser, men vi klarer ikke å utløse et skred. Vi vil ikke klare det med den kapasiteten vi har på pumpene, sier Blikra til TV 2.

Farenivået for ras er imidlertid fortsatt rødt. Det har vært flere steinsprang, blant annet et som var ganske stort klokka 21.45 fredag kveld.

Rauma kommune evakuerte torsdag de elleve beboerne i de fire husstandene som holder til i fareområdet ved Mannen. Ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma sa det lørdag vil bli holdt et møte med geologene der situasjonen skal vurderes.

Fjellpartiet Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen. Etter at hastigheten til Veslemannen økte, ble farenivået tirsdag hevet fra gult til oransje. Torsdag ble det økt til rødt.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]