Oslo 20150109. Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar ved Islamic Cultural Centre sin moské i Tøyenbekken sammen med Imam Hamid ALI Farooq (t.v). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Kulturdepartementet mener at det er vesentlig tvil om Islamsk Råd Norge er i stand til å ivareta sine oppgaver som brobyggerorganisasjon. Dermed blir den årlige utbetalingen på 1,3 millioner kroner stanset.

Cemal Knudsen Yucel er en av dem som har stått frem som frafallen muslim, og var med og grunnla organisasjonen Ex-muslims of Norway. Han blir glad når han får høre at IRN nå mister statsstøtten.

-Sier du det? Det visste jeg ikke. Ja, det er på tide, for de gjør ingen brobygging. Prosjektet feilet. Det er på tide at de kutter statsstøtten til slike organisasjoner som jobber mot norske verdier. Det er de som bidrar til parallellsamfunn, sier Yucel på telefon til Resett.

 

En felles islamsk front er unødvendig

Yucel stiller spørsmål ved om det i det hele tatt er behov for et islamsk råd i Norge.

-Man trenger ikke slike organisasjoner. Islamsk Råd Norge er en butikk. Man har det ikke slik i muslimske land. Der er moskeen bare et bønnehus man går til for å be, ferdig med det. I Norge er moskeen en organisasjon, moskeene er store og de rommer liksom et helt samfunn. Jeg var i Ahmadiyya-moskeen, og selv der har de 3-4 etasjer.

Yucel mener at moskéene ikke bør får statsstøtte i det hele tatt og sier at om man vil ha en moské, får man betale for det selv. Han peker på at det er i moskéene parallellsamfunnene vokser frem.

-Vi har biblioteker, vi har fritidstilbud. Vi trenger ikke at moskéene er slike omfattende organisasjoner. Det er da parallellsamfunnene skapes.

Yucels kollega fra Ex-muslims of Norway, den norsk-irakiske skribenten og forfatteren Walid al-Kubaisi, sier på telefon til Resett at de har ventet at Islamsk Råd skulle miste statsstøtten.

-De har en har opptrådt på en aggressiv og taktløs måte. Se bare på hvordan generalsekretær Mehtab Afsar oppførte seg i en debatt med Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, sier Kubaisi. Han viser til en debatt i Dagsnytt 18 på NRK der Afsar bad statsministeren “følge bedre med” da hun utfordret ham på at mange unge muslimer som gjør opprør mot fundamentalisme ikke får støtte.

-Staten finansierer denne organisasjonen og det må gjengjeldes med respekt.

 

Problemet vedvarer

Kubaisi tror imidlertid ikke at dette vil ha noen effekt i kampen mot radikalisering i muslimske miljøer.

-Andre organisasjoner vil dukke opp. Organisasjoner som er flinkere til å nyansere seg i offentligheten, men som egentlig står for akkurat de samme tingene. Derfor tror ikke jeg at dette vil bedre situasjonen for muslimer.

Om statsstøtte til religiøse organisasjoner generelt sier han:

-Vi lever i et demokrati og en del av det er å støtte religiøse organisasjoner, men vi må stille krav om at de verdier som forkynnes er i tråd med de moderne verdiene vi har i Norge. Staten må også støtte sekulære organisasjoner, ikke bare de religiøse, sier Kubaisi.

 

FrP fornøyd

Også stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (FrP) er fornøyd med at Islamsk Råd mister støtten.

-Det var på høy tid at IRN mistet statstøtten. Vi i FrP er glad for at vi omsider er hørt. Man kan ikke med åpne øyne legge til rette for ekstreme organisasjoner, holdninger og meninger, og så lure på hvorfor det blir mer av det. IRN har lenge fungert som en organisasjon som hvitvasker ekstremister fremfor å bekjempe dem slik de hevder. Gang på gang har de vist sitt sanne ansikt og sist ved å ansette en med nikab, dette skriver stortingsrepresentant Mazyar Keshvari i en e-post til Resett mandag formiddag.

– Når Kebba Secka igjen ble valgt som leder av Islamsk Råd, så kunne ingen være i tvil om hva IRN er for slags organisasjon. Sist gang måtte han trekke seg på grunn av hans støtte til omskjæring av jenter. Jeg har sagt det før og sier det igjen: Vi kan ikke med åpne øyne finansiere ekstremister i Europa og så lure på hvorfor det har gått så galt som det har. Hvorfor unge mennesker radikaliseres, blir fremmedkrigere og terrorister. Svaret ligger i disse skattefinansierte parallellsamfunnene, skriver Keshvari videre.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]