Kosovo President Hashim Thaci gestures during a press conference in capital Pristina, Kosovo on Wednesday, March 8, 2017. NATO and the United States warned Wednesday they could scale back cooperation with Kosovo's security services if the government goes ahead with plans to transform its lightly-armed security force into an army. (AP Photo/Visar Kryeziu)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vestlige ledere har ikke oppfylt løftene de ga i bytte mot at Kosovo godtok en spesialdomstol for krigsforbrytelser, mener president Hashim Thaci.

Nasjonalforsamlingen i Kosovo vedtok i 2015 en grunnlovsendring som var nødvendig for å opprette krigsforbryterdomstolen EU hadde bedt om.

Spesialdomstolen skal vurdere anklager om krigsforbrytelser og organisert kriminalitet begått av enkeltpersoner tilknyttet den kosovoalbanske UCK-geriljaen fra 1. januar 1998 til 31. desember 2000, det vil si før, under og etter krigen i 1999.

–Kosovo har holdt sine løfter. Det har ikke det internasjonale samfunnet gjort, sier Kosovo-presidenten mandag.

Ifølge ham hadde Kosovo blitt lovet rask behandling av søknaden om å bli medlem av Europarådet og UNESCO, å kunne reise visumfritt innenfor EUs grenser, og å kunne opprette sin egen hær dersom de banet vei for opprettelsen av spesialdomstolen.

–Det internasjonale samfunnet har ikke levert på noen av disse løftene; snarere tvert imot. Reiser er blitt enda vanskeligere, sier han.

En rekke høytstående medlemmer av UCK, inklusive Thaci selv, risikerer å bli tiltalt av domstolen. Den ble opprettet etter internasjonalt press som følge av en etterforskning av anklager som kom fram i en rapport fra Europarådet i 2011.

Rapporten meldte om forbrytelser som inkluderte bortføringer, summariske likvideringer og salg av fangers organer. I rapporten heter det at UCK torturerte og drepte 500 fanger, de fleste serbere og sigøynere. Thaci var sjef for den politiske fløyen av UCK under krigen.

NTB-AFP
(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]