Larvik 20140902. Kunstneren Odd Nerdrum i Larvik tingrett Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Skattesvikdømte Odd Nerdrum er blitt benådet. Kunstneren slipper dermed å sone fengselsstraffen, melder Dagens Næringsliv.

Nerdrum ble i 2014 dømt til ett års og åtte måneders fengsel for grovt skattesvik, der åtte måneder av straffen ble gjort betinget. Han hadde unnlatt å oppgi 7 millioner kroner i inntekter av bildesalg.

Nå er kunstneren benådet.

Søkte benådning to ganger

Nerdrum leverte en første benådningssøknad i 2016, men denne ble avslått. Nerdrum gjorde så et nytt forsøk og fikk til slutt gjennomslag.

–Odd Nerdrum ble benådet ved kongelig resolusjon 22.9., skriver kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementets, Anders Bortne, i en epost til DN.

– Alt er nå ferdig for Nerdrum når det gjelder skattesaken, og han fortsetter videre med maling som den frie sjel han er, skriver Nerdrums advokat, John Christian Elden.

I et brev takker Odd Nerdrums ektefelle, Turid Spildo, blant andre Dagbladet for benådningen.

“- Familien er svært glad for denne endelige avgjørelsen og vil takke disse; Kongen i statsråd, John Christian Elden og hans kontor og Anders Fjellberg, journalist i Dagbladet. Familien ber om ro og fred i denne gledelige stund», skriver Spildo.

Mildere straff

Det var i 2012 kunstneren ble dømt til to års og ti måneders fengsel for skattesvik ved å ha unnlatt å oppgi 14 millioner kroner til beskatning, men dommen ble opphevet på grunn av en saksbehandlingsfeil. Han ble i 2014 igjen funnet skyldig på noen av de tiltalepunktene han ble dømt for i 2012, men fikk mildere straff fordi han hadde skattet av noen av beløpene.

Benådningsprosesser håndteres i første omgang av Justisdepartementet. Dersom en søknad godkjennes av departementet, er det Kongen i statsråd som foretar det formelle vedtaket.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]