Naser Oric, wartime commander of Bosnian Muslim forces in the area of Srebrenica and Bratunac, leaves court in Sarajevo on October 9, 2017. A Sarajevo court acquitted Naser Oric, a commander revered by many as the defender of Muslims during Bosnia's 1990s conflict but viewed as a butcher by Serbs, of war crimes charges. Oric, 50, was bodyguard to former Yugoslav president Slobodan Milosevic and is one of only a few Bosnian Muslim commanders to have faced trial for atrocities committed against Serbs. / AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
annonse
annonse

Oric (50) sto tiltalt for krigsforbrytelser i forbindelse med at han ledet de bosnisk-muslimske styrkene i Srebrenica. Han blir regnet som en folkehelt blant bosniske muslimer, mens bosniske serbere anser ham som en krigsforbryter.

Dommen er ventet å skjerpe spenningene mellom de to folkegruppene i Bosnia-Hercegovina.

En annen bosnisk-muslimsk soldat, Sabahudin Muhic, ble også frikjent av domstolen i Sarajevo mandag.

annonse

NTB-AFP

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon