OSLO 20160908. Om slektsforskning. Folk fra "Slekt og data" i Oslo byarkiv for å hjelpe folk med slektsforskningen sin. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Vi tror vi vet at Churchill sa at det beste argument mot demokratiet er en 5-minutters samtale med en gjennomsnittsvelger. Men Churchills arkiver har ingen dokumentasjon for en slik uttalelse.

Vi tror vi vet at Marie Antoinette sa at bøndene kunne spise kake. Men ingen dokumentasjon finnes for at hun sa det. Tvertimot finnes dokumentasjon av en slik uttalelse fra en helt annen kilde.

Vi tror vi vet at en frosk lar seg koke hvis vi varmer opp vannet sakte. Men folk har utført eksperimenter og sier det ikke stemmer.

annonse

Vi tror vi vet at det var best å avskaffe kolonistyret. Men Zimbabwe er idag i en grusom tilstand.

Vi tror vi vet at Abraham Lincoln gikk til krig for å avskaffe slaveriet. Men han sa han ville holde unionen samlet uavhengig av slaveriet.

Vi tror vi vet at de spanske og portugisiske monarker bare ville utbytte urbefolkningen i Mellom- og Syd-Amerika. Men på et museum i Las Palmas på Gran Canaria ser man monarkiets rettighetserklæring for urbefolkningen, som konkvistadorene nokså åpenbart brydde seg lite om.

Vi tror vi vet at amerikanerne frigjorde seg fra et tyrannisk britisk styre. Men andre historier forteller om innbyggerne i Nord-Amerika under kolonitiden som det frieste folk på jord på den tiden, kanskje med unntak av sveitserne.

annonse

Vi tror vi vet at ting ble bedre med den franske revolusjonen. Men Frankrike før revolusjonen var desentralisert, og Napoleon sentraliserte med hard hånd.

Vi tror vi vet at tsarens Russland var et nådeløst despoti. Men vi hører også historier om at 90 % av befolkningen intet med tsaren hadde å gjøre.

Vi tror vi vet at isbreer trekker seg tilbake. Men isbreer har hatt både tilbaketreknings- og fremstøtsperioder de seneste hundre år.

Vi tror vi vet at USA ble etablert som et demokrati. Men de amerikanske grunnlovsfedrene kunne ikke utstå begrepet.

Vi tror vi vet at engelsk er rikere enn norsk. Men av og til på noen felter finner vi flere nyanser i norsk enn i engelsk.

annonse

Vi tror vi vet at dette årtusenet begynte 1. januar 2000. Men år 0 finnes ikke i vår tidsregning. Og en hundreåring feires alltid når det 100. leveår er fylt, ikke når det starter.

Vi tror vi vet at vi stadig blir smartere. Men det overrasker stadig hvilke regnestykker man bruker kalkulator til.

Vi tror vi vet at flertallet har retten. Men Henrik Ibsen mente at minoriteten alltid har retten.

Vi tror vi vet at man ikke kan ta kvadratroten av et negativt tall. Men det finnes komplekse tall.

Vi tror vi vet at vi sover stille i våre senger. Men jorden roterer rundt sin akse ved ekvator i overlydshastighet. I bane rundt solen går vi i cirka tredve kilometer i sekundet, definitivt overlydshastighet, det også.

Vi tror vi vet at den teknologiske utviklingen bringer verden fremover. Men noen flyruter bruker idag lengre tid enn for mange år siden.

Vi tror vi vet at skillet mellom England og Skottland er rent politisk, kulturelt og menneskehistorisk. Men Skottland og England var for lenge, lenge siden adskilt geografisk med hav imellom.

Vi tror vi vet at flybensin er det som skal til for å bringe oss raskt fra sted til sted over lange avstander. Men flydrivstoff er mer en form for parafin enn det er bensin.

annonse

Vi tror vi vet at middelalderen var en helt grusom tid. Men enevelde var en senere utvikling.

Vi tror vi vet at Reformasjonen var bra. Men den ga Kongen og Staten makt over en viktig motmakt.

Vi tror vi vet at sentralbanken gjør klokt i å sette renten ned i dårlige tider og opp i gode tider. Men spør vi oss om sentralbanken gir som medisin det som skapte problemene i utgangspunktet?

Vi tror vi vet at offentlige prosjekter får igang hjulene. Men vi ser ikke hvilke private prosjekter som aldri blir noe av fordi offentlig sektor forsyner seg med ressurser.

Vi tror vi vet at jevndøgn er døgnene der natt og dag er like lange. Men ser vi på en tabell for soloppgang og solnedgang, ser vi at det «jevneste» døgnet er noen få dager unna det såkalte jevndøgnet.

Vi tror vi vet at IPCCs rapporter ikke er klanderverdige. Men sammendrag for politikkutformere kommer ut en god stund før resten av rapporten.

Vi tror vi vet at hannløver har manke. Men i Tsavo i Kenya finnes det en type hannløver som ikke har manke.

Vi tror vi vet at å kaste terning er å gi karakter. Men en ekte terning som kastes, havner med en tilfeldig side opp.

Vi tror vi vet at prisstigning må til for økonomisk vekst. Men økonomisk historie viser oss at det har vært økonomisk vekst med nedgang i det generelle prisnivået.

Vi tror vi vet at det er smart å bruke smarttelefonen på vei til jobb. Men på busser, tog og andre steder på vei til jobb er det drøssevis med overvåkingskameraer.

Vi tror vi vet at FN har kåret Norge flere ganger som verdens beste land å bo i. Men FN selv er ganske mye mer forsiktig med hvordan de omtaler denne undersøkelsen.

Vi tror vi vet at tvilsomme fredspriser er et ganske nytt fenomen. Men allerede i 1920 fikk en mann Nobels fredspris for året før, en mann som valgte å sende tropper til et annet kontinent i 1917.

Det er mye vi tror vi vet. Dette var 32 av mine punkter. Jeg har helt sikkert også mine blindsoner.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Avatar
J.K. Baltzersen, Redaktør - Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender? -- debattboken som tør der andre tier, (grlfrihet.no, facebook.com/GrlFrihet, twitter.com/GrlFrihet)
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon