NB: Bildet er manipulert Gravstøtter på kirkegård. Livssyn. Kristendom FOTO: SCANPIX
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De skandinaviske land er de mest sekulariserte i verden. Jeg har ingen ajourførte norske opinionstall, men man kan visst anta at omkring halvparten av oss fem millioner nordmenn «tror på Gud», hva nå det skal bety. Ifølge de nyeste målinger er det nå mindre enn 50 % av svenskene som tror på noen gud.

Ved en Grunnlovsendring er nå det tette sambandet mellom stat og kirke oppløst; vi har ikke lenger noen «statskirke». Men kong Harald har personlig grepet inn og trumfet igjennom at enhver norsk konge nå og i framiden skal bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion (§ 4). Besynderlig. Men han har altså greid å presse sin vilje igjennom. Religionsfriheten, som er instituert annetsteds (§ 16), gjelder for alle andre, men ikke for ham og hans eventuelle etterkommere på tronen.

Vi vender blikket en annen vei: Når folk dør, kommer de i avisen. Jeg leser den svenske avisen Dagens Nyheter regelmessig, og der er det hver dag et par sider med døsannonser. Som i norske aviser.

Men det er en markant forskjell: I Sverige er annonsene utstyrt med de forskjelligste symboler: golfkøller, fiskestenger, fotballer, robåter, sjakkbrikker, racerbiler osv. De annonsene som har det kristne korssymbolet, er i klart mindretall, anslagsvis 5-10 %.

Også i Norge er annonsene iblant utstyrt med forskjellige symboler, f.eks. blomster, trær og dyr, men den overveiende del har kristenkorset.

En markant forskjell, som sagt. Men jeg tør ikke bestemt si at dette forhold, som faller en i øynene ved bare en overflatisk betraktning, betyr at avkristningen er kommet lenger i Sverige enn her.

For øvrig er det mitt inntrykk at det kristne symbolet i dødsannonser er mer alminnelig i den såkalte provinspressen enn i hovedstadspressen. Stikkprøver i Sarpsborg Arbeiderbladet viser at kristenkorset er helt dominerende; andre symboler forekommer bare unntaksvis.

(Teksten ble først publisert på Finn Erik Vinjes blogg og er republisert med tillatelse fra forfatteren)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]