Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX
annonse
annonse

Human Rights Service sin invitasjon til å sende dem bilder av «den kulturelle revolusjonen» i Norge, har ført til sterke reaksjoner fra mange hold. Med den kulturelle revolusjonen mener HRS åpenbart endringer i folks klesdrakter som preger bybildet i en del bydeler i Oslo. Man kunne selvsagt ikke forvente annet enn at HRS sine fiender, og de er åpenbart mange, ville hisse seg voldsomt opp over prosjektet. Alle er vel klar over at den antirasistiske fløyen bare venter på en sak å ta HRS for, og kravene om at HRS på grunn av denne ene saken skal miste statsstøtte lyder i mange aviser og fra HRS sine motstandere.

Det er ikke annet å forvente, selvsagt. Mange mennesker hadde blitt svært glade dersom HRS forsvant fra den offentlige arenaen. For mange innvandringsliberale og «antirasister» er HRS en svært brysom stemme i offentligheten. De har vist seg som uredde kritikere av all ukultur som har kommet til vårt land, som en følge av stor innvandring fra land med svært ulik kultur og svært ulike holdninger enn våre egne. Dette er det mange politisk korrekte som helst vil ha vekk fra nyhetsbildet. Så kan de heller rå grunnen alene med sin agenda om det fargerike samfunnet som er en berikelse for oss alle.

Nyanser

annonse

Joda, det er mye fint med eksotiske innslag i landet vårt. Men i våre dager kan vel ingen ha unngått å oppdage at en del av disse kulturene praktiserer en sosial kontroll og en æreskultur som rammer mange unge innvandrere hardt, og da i særdeleshet mange unge innvandrerkvinner, som står under knallhard kontroll av familien, slekten og miljøet.

De unge jentene anses som de viktigste bærerne av familiens ære, og mange jenter må leve avsondret, ikke være ute med venninner, absolutt ikke treffe gutter, ikke oppsøke sosiale fellesarenaer, dekke seg til og leve et liv nesten bare innenfor husets fire vegger. Vet ikke alle dette nå, da? Og HRS har vært blant de fremste til å sette slike uakseptable holdninger på dagsordenen.

Det er det også flere andre enkeltpersoner og organisasjoner som gjør og har gjort, og mye mer overraskende enn de sterke reaksjonene fra de innvandringsliberale, er etter min mening at mange mennesker, som selv har kritisert tildekking av kvinner og jenter i til dels harde ordelag, nå fordømmer HRS sitt prosjekt på det hardeste. I debatter på nettet kan man lese uttalelser som at HRS nå ber sine støttespillere om å «jakte på muslimer med kamera», «stikke kamera opp i ansiktet på motvillige», «krenke muslimer med fotoapparat» osv. Og uttalelser som at det å ta bilder for å bruke disse i politisk øyemed er umoralsk, og det å ta bilder av muslimske, tildekkende kvinner er krenkende og rasistisk og det fører til splittelse og økte motsetninger og det vil overhode ikke virke integrerende.

Nå har vel aldri HRS uttalt at prosjektet er ment som et integreringstiltak, så det å kritisere dem på et slikt grunnlag, er jo meningsløst. Noen kritiserer dem også fordi prosjektet ikke vil gi et vitenskapelig eksakt bilde av hvor mange som bruker hijab i Norge. Vel, det er da heller ikke formålet. Formålet er, slik Hege Storhaug skriver: «Vi vil i tiden fremover hyppig benytte det visuelle for å vise våre lesere hva som skjer med vårt kjære Norge. Islams fremvekst går raskt. Det ses hver eneste dag i våre større byer, ikke minst i hovedstaden».

annonse

Problematisk generalisering

HRS vil altså bruke visuelle bilder for å vise endringene i de større byene. I seg selv ganske uproblematisk, spør du meg. Det som det derimot er all grunn til å kritisere HRS for, er at de bruker begrepet «muslimer» som om muslimer er en ensartet gruppe som ser like ut, tenker likt og som skiller seg ut fra fellesskapet på samme måte. Her kunne HRS formulert seg på en langt klokere måte og på den måten unngått mye av de harde reaksjonene. Ikke alle kvinnelige muslimer dekker seg til, jeg vil tro at langt de fleste bruker vanlige, vestlige klær. Dette burde HRS gjort klart! Og jeg synes også de kunne ha lagt til at de ber sine medhjelpere om å opptre høflig og respektfullt og ikke krenke folk.

Hadde HRS gjort seg noen reflekterte overveininger på forhånd, og forsøkt å forebygge all oppstandelsen, ville de ha sluppet alle de mest vrangvillige og tendensiøse tolkningene, og deres prosjekt ville fått et mye mer presist innhold.

Jeg kan ikke med min beste vilje forstå at bilder av muslimske kvinner i lange hijab, lange kjortler, nikab og/eller burka i seg selv er verken, krenkende, rasistiske eller stigmatiserende. Et bilde er i utgangspunktet en nøytral fremstilling. Motivet taler for seg selv. Det som blir avgjørende er hva slags kontekst de tenkte bildene vil bli satt inn i, hvordan de vil bli anonymisert og om de overholder norsk lov for offentliggjøring av bilder av mennesker.

De hardeste kritikerne er selvsagt bombesikre på at HRS planlegger å bruke bildene slik at de blir maksimalt krenkende, rasistiske, nedverdigende og stigmatiserende. Men skal vi ta det ene bildet som hittil er publisert i forbindelse med invitasjonen til å delta i prosjektet som et eksempel på hva vi har i vente, så viser bildet fire tildekkede kvinner ved en bensinstasjon fra lang avstand. De har sladdede ansikter og jeg vil påstå at ingen andre enn dem selv kan kjenne dem igjen. Bildet viser kontrasten mellom et moderne gatemiljø i Oslo og kvinnene som bærer en klesdrakt som opprinnelig hører hjemme i en helt annen setting enn den norske.

annonse

Er dette bildet virkelig så fryktelig mye å bli opphisset over? Jeg synes ikke det. For øvrig synes jeg den motaksjonen som er lansert av en gruppe muslimske kvinner, som ber også muslimer i vestlig klesdrakt om å sende inn bilder av seg selv for å vise mangfoldet blant dem, er en fin måte å ta HRS på ordet. HRS har uttalt seg klønete og omtalt muslimer som en ensartet gruppe. Det er de selvsagt ikke! DET fortjener de kritikk for.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon