OSLO 20090320: Senaid Kobilica er leder i Islamsk Råd Norge og hovedimam i "Det islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina" i Oslo. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Lederne i moskeene som har brutt ut fra Islamsk Råd Norge (IRN), er i dialog om en ny organisasjon.

Det ser sjefsimam i Det islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina til NRK.

– Vi trenger en slags plattform, og det er noe vi kommer tilbake til, sier sjefsimam i Det islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina, Senaid Kobilica.

Mandag besluttet regjeringen seg for å kutte statsstøtten til paraplyorganisasjonen som har representert norske muslimer siden 1993.

Kobilica sier han ikke tror at Islamsk Råd kan gjenfinne den posisjonen som organisasjonen har hatt, og sier det er på tide at et nytt organ etableres og tar over plassen til IRN.

Nesten halvparten av medlemmene borte

–Vi muslimer er nødt til å ha dialog med våre samarbeidspartnere, med andre trossamfunn, med myndighetene og med storsamfunnet generelt. Det betyr at det bør komme et eller annet organ som er i stand til å representere norske muslimer på en langt bedre måte enn det IRN har klart å gjøre de siste fem årene, sier han.

Det islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina er med sine rundt 9.400 medlemmer Norges største moské, og de er en av moskeene med til sammen 20.000 medlemmer som meldte seg ut av IRN i september.

Mandag ble det klart at ytterligere fem organisasjoner og trossamfunn med omkring 10.000 medlemmer melder seg ut. Dermed er nesten halvparten de 80.000 medlemmene organisasjonen hadde i vår borte.

Uten inntekter

Islamsk Råd står nå nesten uten inntekter etter at kjøttprodusenten Nortura har varslet at de avslutter sitt halalsertifiseringssamarbeid med IRN fra årsskiftet. Inntektene fra Nortura har vært viktigere enn statsstøtten.

Nortura produserer rundt 1.400 tonn halalkjøtt årlig, og IRN har fått én krone per kilo kjøtt de sertifiserer. Det vil si at rådet mister om lag 1,4 millioner kroner i inntekter. Den årlige statsstøtten har vært på 1,3 millioner kroner.

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge, sier tirsdag til Aftenposten at han ikke har planer om å trekke seg.

– Mitt engasjement er i IRN. Det er organisasjonen som ansetter og har mandat til å si opp ansatte, også generalsekretæren. Jeg kan ikke heve meg over det, sier Afsar.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]