Turkey's President Recep Tayyip Erdogan looks on as documents are exchanged after the signing of an agreement after talks with his Serbian counterpart Aleksandar Vucic, in Belgrade, Serbia, Tuesday, Oct. 10, 2017. Erdogan is on a two-day official visit to Serbia. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Utspillet ses som en ytterligere opptrapping av den diplomatiske striden mellom de to NATO-allierte.

– Vi anser ham ikke som USAs representant i Tyrkia, sa Erdogan da han tirsdag holdt pressekonferanse sammen med Serbias president Aleksandar Vucic i Beograd.

Bass slutter som ambassadør i Tyrkia fordi han er nominert til USAs utsending i Afghanistan.

Det har lenge vært en tradisjon for avtroppende ambassadører å møte en rekke ledende tyrkiske politikere for å ta farvel. Men ifølge Erdogan kommer den amerikanske ambassadøren John Bass verken til å bli invitert av ministre, lederen i nasjonalforsamlingen eller ham selv.

Startet forrige uke

Den diplomatiske feiden mellom Tyrkia og USA brøt ut i forrige uke da Tyrkia pågrep en tyrkisk statsborger som var ansatt ved det amerikanske konsulatet. Mannen er mistenkt for forbindelser til den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som av tyrkiske myndigheter anklages for å ha stått bak kuppforsøket i fjor sommer.

USA svarte med å stanse utstedelsen av alle korttidsvisum ved landets ambassade og konsulater, noe som fikk Tyrkia til å svare med samme mynt i USA.

Lørdag satt USAs utenriksminister Rex Tillerson på telefonen med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu, og siden har Tyrkias statsminister Binali Yildirim også strukket ut en diplomatisk hånd.

– Jeg håper disse spenningene tar slutt. Ingen av landene er tjent med denne konflikten, sa han.

Kompromissløs Erdogan

Erdogan kom på sin side med en uttalelse som så ut til å undergrave Yildirims håndsrekning.

– Hvis beslutningen om visablokaden kommer fra høyeste hold i Washington, så har vi ingenting mer å diskutere med USA, sier presidenten Erdogan.

Forholdet mellom USA og Tyrkia var forsuret allerede før den siste ukens pågripelser. En tredje amerikansk konsulat-ansatt ble pågrepet i mars, mistenkt for å være tilhenger av det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK.

I tillegg er Tyrkia lite fornøyd med USAs støtte til Syrian Democratic Forces (SDF), en kurdiskdominert opprørsgruppe i Syria. Landet har også gjentatte ganger bedt USA om å utlevere Fethullah Gülen.

NTB-AFP-DPA

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]