Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det er nå fire måneder siden feiden som har fått navnet ”den arabiske kalde krigen” begynte da den Saudi-ledete koalisjonen bestående av Egypt, Bahrain og de forente arabiske emirater (UAE) innførte tøffe handels- og diplomatiske sanksjoner mot Qatar for ”å stoppe landets støtte til terrorisme.” Målet til koalisjonen var å tvinge Qatar til å gi opp fort, men den har ikke lykkes – i dag er landet langt ifra kuet.

Anerkjente analytikere og eksperter sier til avisen ”The Jerusalem Post” at de tror at den fastlåste situasjonen kommer til å fortsette i all overskuelig fremtid: “Det faktum at den [blokkaden] har holdt på såpass lenge viser at saudierne ikke vinner,” sier Joshua Teitelbaum, en spesialist på den persiske gulfen ved Bar-Ilan University’s BESA Center for Strategic Studies. “Qatar har vært i stand til å stå på bakbenene og unngå å bli fullstendig beseiret.” “Det er en lang vei å gå,” legger han til.

Grunnen til at Qatar har klart å holde ut forklares av flere faktorer, men analytikere utpeker spesielt tre hovedgrunner: 1) Effektiv lobbyvirksomhet i Vesten. 2) Det faktum at USA må opprettholde relativt gode relasjoner med Qatar på grunn av sin strategisk viktige militærbase i landet. 3) Den solide økonomien, som i stor grad er basert på eksport av fossile brennstoffer. Doha har derimot en akilleshæl – nemlig landets banksektor: I følge Brandon Friedman ved Dayan Center for Middle Eastern and African Studies, kan Saudi Arabia og UAE drastisk eskalere situasjonen ved å trekke investeringer ut av qatarske banker. Dette har derimot ennå ikke blitt gjort.

Den Saudi-ledete koalisjonen ønsker også å ta verdensmesterskapet i fotball i 2022 vekk fra Qatar – et prestisjetungt prosjekt for landet: “Dette er et stort flaggskipspørsmål for Qatar. Saudierne og deres allierte ønsker ikke noe mer enn å ta det vekk fra dem,” sier Teitelbaum. De har derfor startet en lobbykampanje hvor korrupsjon og brudd på menneskerettigheter i Qatar står i fokus for å stoppe at mesterskapet finner sted i landet.

Ifølge Friedman forbereder begge sider seg på at konflikten vedvarer, men han avviser samtidig tanken om at den ikke kan løses. Det finnes nemlig et mulig scenario som kan virke konfliktdempende i fremtiden: “en geopolitisk situasjon som vil minne dem på at de trenger hverandre.” Et slikt scenario, ifølge Friedman, er først og fremst en mulig konfrontasjon mellom Iran og de arabiske gulfstatene.

Friedman mener også at en av grunnene til at konflikten vedvarer er at ingen av sidene ønsker tape ansikt ved å trekke seg: “Ære og skam er noe vi må være oppmerksomme på, spesielt når det kommer til de kongelige familiene i Gulfen,” sier han og legger til: “Denne feiden blir ikke spilt ut bak lukkede dører, men gjennom store PR- og propagandainnsatser i vestlig media. Dette gjør det vanskeligere for begge sider å finne en løsning uten å miste ansikt.”

 

Les mer:

Jerusalem Post. ANALYSIS: FIGHTERS IN INTER-ARAB ‘COLD WAR’ DIG IN FOR THE LONG HAUL, 11. oktober 2017.

 

 

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]