Lørenskog 20120618. Nobels fredsprisvinner Aung San Suu Kyi under pressekonferansen i forbindelse med Oslo Forum på Losby Gods for å delta på den årlige fredsmeklersamlingen mandag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 • 59
 •  
 •  
 •  
 •  

Tusenvis av muslimske flyktninger fra Burma har de siste månedene flyktet over grensen til nabolandene. Mange sivile er drept og flyktningkrisen har ført til mange tragedier. Den nåværende krisen er beskrevet som en “etnisk rensing” av en uskyldig muslimsk minoritet begått av Burmas sikkerhetsstyrker. Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, Burmas utenriksminister og reelle statsoverhode, har fått mye kritikk for ikke å stanse sikkerhetsstyrkene. Men er saken egentlig så enkel?

Mohshin Habib er en bangladeshisk forfatter, kommentator, journalist og sjefsredaktør for The Daily Asian Age. Han mener at saken ikke er så enkel. Sikkerhetsstyrkene har et ansvar, men det har også islamske ekstremistorganisasjoner i Rakhine-provinsen. I en artikkel for den amerikanske tenketanken Gatestone Institute gir han Aung San Suu Kyi rett når hun gir muslimske terrorister delvis skylden for krisen. Sivilbefolkningen er kommet i kryssilden mellom sikkerhetsstyrkene og de islamistiske terroristene.

Mohshin Habib siterer Patricia Clapp, leder av den amerikanske ambassaden i Myanmar fra 1999 til 2002, som skriver: “Kyi kaller ikke hele rohingya-befolkningen for terrorister, hun refererer til en gruppe mennesker som går rundt med våpen, macheter og bomber og dreper sitt eget folk og buddhister, hinduer og andre som er i veien for dem. De har drept noen av sikkerhetsstyrkene og forårsaket kaos i regionen. De som flykter fra Bangladesh flykter fra sine egne radikale grupper. Et internasjonalt samfunn må se fakta før det blir anklaget.»

Link til Pakistan og Saudi-Arabia

For å forstå jihadistenes intensjoner i Rakhine er det viktig å se på organisasjonen ARSA – tidligere Harakah Al-Yaqin, som ble dannet i juni 2012, skriver han. Organisasjonens øverste leder, Attaullah Abu Ammar Junnani (også kalt Ata Ullah), ble født i Karachi i Pakistan og hadde en far som var Rohingya-migrant. Han vokste opp i Mekka i Saudi-Arabia, hvor han deltok på en religiøs islamsk skole og utviklet relasjoner med Saudi forkynnere. Ifølge burmesiske myndigheter fikk Ata Ullah også opplæring i geriljakrigføring av Taliban i Pakistan. Han har ifølge Habib brukt de samme metodene som alle islamistiske terrorister bruker.

Faren for Burma – og grunnen til at India og Bangladesh frykter at flyktninger utgjør et sikkerhetsproblem – er at det lykkes Ata Ullah å radikalisere et økende antall Rohingyas både innenfor og utenfor landets grenser. I stedet for å pålegge den burmesiske regjeringen hele skylden for den kritiske situasjonen bør det internasjonale samfunn og menneskerettighetsgrupper gjenkjenne den virkelige trusselen. Bare da kan Kyi begynne å implementere anbefalingene som ble inkludert i planen for en “fredelig, rettferdig og velstående fremtid for Rakhines folket” – som hun har godkjent, konkluderer Moshin Habib.

Les mer på Gatestone Institute

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 59
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]