FILE PHOTO: A man walks past the signboard of Kobe Steel at the group's Tokyo headquarters in Tokyo, Japan October 10, 2017. REUTERS/Issei Kato/File Photo
Del saken
  •  
  •  
  •  

Skandalen rundt Kobe Steel vokser i Japan, der både bil- og flyprodusenter er rammet. Det samme er store produsenter av forsvarsmateriell.

Bilprodusenter som Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi, Subaru og Mazda har alle benyttet aluminium og andre metaller fra industrigiganten Kobe Steel, som innrømmer å ha jukset med kvaliteten.

Nå forsøker de alle å fastslå omfanget av skandalen, som kan slå tilbake på dem selv og resultere i storstilt tilbakekalling.

Det samme gjør store produsenter av fly og forsvarsmateriell, som Mitsubishi Heavy Industries, Kawasaki Heavy Industries og IHI.

Lyntog

Japans berømte lyntog Shinkansen er også bygd med metall som Kobe Steel har jukset med dataene til, og det samme er hurtigtog i Storbritannia, opplyser Hitachi.

– Produktene som er benyttet i de japanske og britiske togene er i henhold til sikkerhetsstandarder. Men de tilfredsstiller ikke de spesifikasjoner som ble avtalt mellom oss og Kobe Steel, sier en talsmann for Hitachi.

Etterforsker

– Vi studerer fortsatt de sikkerhetsmessige konsekvensene, sier en talsmann for bilprodusenten Honda.

– Vi kan ikke se at det er et kritisk problem ettersom vi gjennomfører egne sikkerhetskontroller av materiale som benyttes, men vi etterforsker fortsatt, og det er for tidlig å si om det blir nødvendig å tilbakekalle, sier Tamon Kusakabe.

Kobe Steel har også forsynt Toyota med metall som ifølge bilgiganten er benyttet i panser, bakdører og andre deler på visse bilmodeller.

Forfalsket data

Metallskandalen ble kjent søndag, da Kobe Steel innrømmet å ha forfalsket data om styrken og kvaliteten på metallproduktene de har levert.

En intern gransking avdekket at det mellom september i fjor og august i år ble jukset med dataene for 19.300 tonn aluminiumsprodukter, 2.200 tonn kobberprodukter og 19.400 enheter støpegods av aluminium.

Kobe Steel-aksjen falt med 22 prosent tirsdag og med ytterligere 17,8 prosent onsdag.

Selskapet opplyser at forfalskningen av kvalitetsdata kan ha begynt alt for ti år siden, og at hele 200 selskaper opp gjennom årene kan ha kjøpt produktene.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]