Oslo 20141022. Shahida Akhter Shorna taler under Oslo Freedom Forum 2014 onsdag morgen. Hun snakker om hvordan hun jobber for å avbryte barneekteskap. Hun har brutt fire forlovelser, pluss sitt eget. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hver dag blir 20.000 jenter giftet bort ulovlig, ifølge nye rapport. Redd Barna peker på fattigdom, dyptgående tradisjoner og religion som noen av grunnene.

Hvert år blir 7,5 millioner jenter giftet bort ulovlig. Rapporten «Ending Child Marriage» er utarbeidet av Verdensbanken og Redd Barna.

− Selv om flere land nå øker ekteskapets lovlige alder til 18 år, fortsetter samfunn på tvers av kulturer og religion å praktisere barneekteskap. Fattigdom, svak håndheving av loven og dyptgående tradisjoner og trosretninger er en del av problemet, sier politisk leder Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna.

Under lovlig alder

Over to tredeler av alle barneekteskap inkluderer barn under det som er ansett som lovlig alder i landet det gjelder.

− Det er viktig å ha lovverket på plass. Men vel så viktig er det å bekjempe fattigdom og endre holdninger i samfunn som praktiserer dette. Dessuten kan det å overbevise om at jenter må få fullføre sin skolegang være avgjørende for å forhindre barneekteskap og tidlig graviditet, sier Fylkesnes.

Ifølge FN har jenter uten utdanning tre ganger større sannsynlighet for å bli giftet bort før fylte 18 år enn de som har fullført ungdomsskolen eller mer.

Menneskerettighetsbrudd

− Barneekteskap er et enormt brudd på jenters fundamentale menneskerettigheter. Jenter som giftes bort før de har fylt 18 år har større sannsynlighet for å bli utsatt for overgrep, bli mor i ung alder og dø under fødsel som følge av komplikasjoner, slutte på skolen og ende opp med et liv i fattigdom, avslutter Fylkesnes.

Fortsatt er det mange land som tillater barneekteskap. Over 100 millioner jenter lever i land hvor de ikke er beskyttet av et lovverk.

Rapporten er utarbeidet i forbindelse med den internasjonale dagen for jenter onsdag.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]