Protester etter at spanske myndigheter raidet Katalanske myndighetsbyggninger i September. Foto: Màrius Montón under CC
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den spanske regjeringen krever klart svar fra katalanske ledere om de har erklært uavhentet eller ikke, før de bestemmer neste skritt.

– Regjeringen er i dag blitt enige om formelt be den katalanske regjeringen om å bekrefte om de har erklært uavhengighet, sa statsminister Mariano Rajoy, som understreket at situasjon nå var preget av usikkerhet.

-Alle er tjent med at det blir skapt klarhet i dette spørsmålet, sier han.

Rajoy understreket at svaret fra den katalanske regjeringen er avgjørende for hvilke avgjørelser regjeringen vil ta i dagene som kommer.

Han fremmet igjen trusselen om å ta i bruk artikkel 155 i grunnloven, en artikkel som gir sentralmyndighetene anledning til å overta helt eller delvis styringen i regionen Catalonia.

Spanske myndigheter mener at grunnloven ikke gir katalanerne mulighet til å erklære ensidig uavhengighet, og at de i så fall kan gripe direkte inn.

Krisemøtet i Madrid ble holdt dagen etter at de katalanske nasjonalistene utfordret Madrid til dialog etter at Catalonias president Carles Puigdemont altså først hadde kommet med en uavhengighetserklæring – for så å sette den på vent.

Forvirrende

Et trekk mange har karakterisert som en høyst forvirrende mellomløsning.

En talsmann for den katalanske regjeringen har sådd mer tvil om erklæringen ved å si at det var en «symbolsk handling».

– Det var en symbolsk handling der vi alle skrev under på at vi er fast besluttet på å erklære uavhengighet, sa talsperson Jordi Turull for den katalanske regjeringen til nyhetsbyrået AFP tidligere på dagen onsdag

Den spanske utenriksministeren Alfonso Dastis mener at den katalanske lederen Carles Puigdemont driver med bedrageri, og at han fører Catalonia ut i sosial og økonomisk uro.

Turull advarer på sin side den spanske regjeringene om å bruke artikkel 155 og sette til side de katalanske myndighetene.

– Det betyr at de ikke har vilje til dialog, og at Catalonia vil bli tvunget til å gå videre med planene om uavhengighet, uttalte han onsdag

Lavt frammøte

Den ulovlige folkeavstemningen i Catalonia 1. oktober endte med et flertall for uavhengighet, men valgdeltakelsen var lav, både fordi nei-siden boikottet avstemningen og fordi spanske myndigheter gjorde alt de kunne for å hindre avviklingen, også bruk av høyst upopulær og rå politimakt.

Ledere i en rekke EU-land har også advart mot løsrivelse og har bedt om at den spanske grunnloven respekteres.

Blant andre Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel mener at en ensidig uavhengighetserklæring vil være «uansvarlig».

– Europas styrke ligger i enhet og freden som kom med den europeiske enheten. Man kan bare få en vellykket løsning gjennom samtaler som har utgangspunkt i den spanske grunnloven, het det i den skriftlige uttalelsen fra Gabriel onsdag.

Også Frankrike har stått på Madrids side i konflikten.

Men både nasjonalt og internasjonalt er det sterkt press på partene for å finne fram til en politisk løsning på konflikten gjennom dialog.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]