Journalister har lagt fra seg kopier av statsbudsjettet 2018 på gulvet i Vandrehallen på Stortinget etter finansminister Siv Jensen (Frp) fremleggelse tidligere på dagen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Skal man tro pressemeldingene fra opposisjonen er nasjonen i krise etter dagens lansering av statsbudsjettet. Men er grepene som blir tatt virkelig så ille?

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener budsjettet kun gagner de som alt har mest. SP mener regjeringen bryter løfter etter å ha gått til valg på kutt i bompenger og eiendomsskatt.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre mener budsjettet ikke tar tak i de store oppgavene. Hva Støre mener de store oppgavene er kommer dog stadig dårlig frem, slik det også gjorde i valgkampen.

I kontrast til opposisjonens retorikk er dette dog et budsjett med visse visjoner.

Men med 9,2 milliarder satt av til næringsrettet forskning og innovasjon gjør regjeringen en historisk satsning på fremtiden. Svaret på spørsmålet om hva vi skal gjøre etter oljen skal nå finnes. Dette er et viktig og riktig grep fra en fremtidsrettet regjering.

Samtidig legger regjeringen om skattereglene for gründere i oppstartsfasen. I henhold til de nye reglene skal fordeler ved opsjoner på inntil 30.000 kr først skattlegges når aksjene realiseres. Ordningen skal gjelde aksjeselskap som er seks år eller yngre, som har maks ti ansatte og driftsinntekt eller balansesum som ikke overstiger 16 millioner kroner.

– Den vanskeligste perioden er bak oss, sa finansminister Siv Jensen. Hun ser omsider lyst på fremtiden og venter raskere vekst. Med det nedjusterer hun bruken av oljepenger, tar et steg tilbake og lar de gode krefter gjøre sin jobb.

Jensen mener moderniseringen og omstillingen av Norge skal fortsette. 

– Det skal bygges mer vei og bane. Det skal lønne seg å jobbe, skape og investere i Norge. Når vi legger til rette for å skape flere lønnsomme arbeidsplasser og hjelper dem som står utenfor, sikrer vi at enda flere får glede av mulighetene som det norske samfunnet byr på, sa Jensen til NTB.

Med dette har regjeringen lansert et budsjett uten de helt store overraskelsene, men det gir med i det minste noen knagger å henge optimismen på.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]