OSLO 20130312. Statistisk sentarlbyrå i Kongensgate i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Mer enn 147.000 årsverk ble utført gratis som ulønnet arbeid i ideelle og frivillige organisasjoner i 2015. Dette utgjør 74 milliarder kroner, ifølge SSB.

Statistisk sentralbyrå har beregnet verdien av innsatsen i ideelle og frivillige organisasjoner for 2015. Den totale bruttoproduksjonen er beregnet til å utgjøre 130 milliarder kroner, noe som utgjør 4,1 prosent av hele det samle bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge.

Det finnes i overkant 87.000 lønnede årsverk i organisasjonene, og tall som Institutt for samfunnsforskning tidligere har utført viser at det er 1,7 prosent frivillig og ubetalt årsverk bak hver lønnede stilling.

Dette utgjør 74 milliarder kroner i 2015, melder SSB.

– Området med desidert mest dugnadsinnsats er kultur og fritid inkludert idrett. Dette området står for nær halvparten av de frivillige årsverkene totalt, skriver SSB.

Idrett alene hadde i overkant av 34.300 frivillige årsverk eller om lag 23 prosent av alle de frivillige årsverkene.

I tillegg utgjør husholdningenes støtte til de frivillige organisasjonene 44 prosent av de totale driftskostnadene. Resten av midlene kommer fra støtte fra stat og kommune og fra næringslivet.

(©NTB)

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]