Oslo 20120815. Thor Gjermund Eriksen, konsernsjef i A-pressen holder pressekonferanse i forbindelsen med Edda-Media-saken på A-pressens lokaler onsdag morgen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
annonse
annonse

NRK-lisensen økes med 55 kroner neste år og pressestøtten kuttes. Det siste skaper sterke reaksjoner.

Regjeringen vil kutte pressestøtten med 25,7 millioner kroner. Samtidig skal det settes av 7 millioner til en ny innovasjonsrettet tilskuddsordning i 2018. Det innebærer et nettokutt i den direkte pressestøtten på 18,7 millioner kroner, går det fram av regjeringens budsjettforslag for 2018.

Både Journalistlaget og Redaktørforeningen betegner kuttene som dramatiske.

annonse

– Et netto kutt på nesten 19 millioner i mediestøtten er dramatisk, og helt feil retning i mediepolitikken. Vi er skuffet over at regjeringen, år etter år, fremmer disse forslagene, i en tid hvor mediene mer enn alt trenger hjelp for å komme gjennom en voldsom transformasjon, sier generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen til fagbladet Journalisten.

– Vi er både overrasket og svært skuffet over at regjeringen foreslår å kutte i pressestøtten. Dette er et uforsvarlig svar fra regjeringen på bransjens utfordringer, sier Journalistlagets leder Hege Iren Frantzen.

Rettes mot lokalaviser

Den nye tilskuddsordningen kulturministeren vil innføre, skal særlig rettes mot journalistisk innovasjon og digitalisering hos lokalaviser.

annonse

– Lokalavisene fyller en viktig funksjon for lokaldemokratiet. Samtidig er det krevende for små aviser med begrensede ressurser å klare overgangen til en digital medievirkelighet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Ifølge Landslaget for lokalaviser (LLA) kan den nye innovasjonsstøtten på 7 millioner ikke veie opp for manglende løft i produksjonstilskuddet.

– Lokalavisene blir skjermet, men uten inflasjonsjustering er dette i praksis kutt for femte året på rad. Dette er svært skuffende, skriver LLA i en uttalelse.

Burde vært friske midler

Administrerende direktør Randi S. Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) sier at det er positivt med en innovasjonsordning, men at det burde vært friske midler.

– Når kulturministeren endelig foreslår et tiltak, er det skuffende at det handler om å flytte på penger som allerede er tildelt mediene. Det er vanskelig å forstå at regjeringen foreslår å kutte 25,7 millioner i produksjonstilskuddet når Mediemangfoldsutvalget var svært tydelig på at situasjonen krever økt innsats, sier Øgrey.

MBL-lederen sier at det er et paradoks at mens pressestøtten kuttes med 25,7 millioner kroner, økes NRKs lisens.

– Det er vanskelig å se at dette fremmer norsk mediemangfold, sier Øgrey.

I tråd med ønske fra kringkastingssjefen foreslås NRK-lisensen økt til 2.922,70 kroner i året neste år.

annonse
Håpet på nullmoms

Også i Fagpressen er det skuffelse. Administrerende direktør Per Brikt Olsen i Fagpressen sier til Medier24 at han hadde store forventninger til at det ble også nullmoms for digitale produkter, men det har ikke regjeringen lagt opp til nå.

– Det var kanskje ikke den største overraskelsen, for vi har ikke fått altfor mange signaler på at de ville komme med en endring. Men det var opplagt at de hadde muligheten, men grep den heller ikke nå, og det er vi skuffet over, sier Olsen.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon